Luister naar

Geen 'gelijke monniken, gelijke kappen' meer bij de politie

Nieuws
Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens ten spijt: minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) houdt vast aan de neutrale uitstraling van een agent. De korpschef zal de zaak van een agente die geen hoofddoek mag dragen verder bestuderen, aldus de minister.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
maandag 20 november 2017 om 20:25

Utrecht

De Nationale Politie discrimineert de Rotterdamse politiemedewerkster Sarah Izat (26) door haar te verbieden een hoofddoek te dragen in combinatie met haar uniform. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De medewerkster heeft weinig contact met burgers en het College is er niet van overtuigd dat het verbod voor de betrokkene noodzakelijk is. Haar werkzaamheden bestaan vooral uit het beantwoorden van het 0900-servicenummer en het opnemen van aangiften via een videoverbinding. Zij doet haar werk in burgerkleding en draagt een hoofddoek. Al haar directe collega’s die hetzelfde werk doen, dragen dagelijks hun uniform. Izat wil dit ook, maar het politiekorps staat dat niet toe in combinatie met haar hoofddoek. Het College beperkt zich in de uitspraak puur tot deze werksituatie en laat zich niet uit over het al dan niet dragen van een hoofddoek door agenten die wél meer contact hebben of op straat komen.

niet bindend

De uitspraken van het College zijn niet bindend. Toch doet deze de gemoederen hoog oplopen. ‘Gelukkig kunnen we deze bizarre uitspraak naast ons neerleggen’, reageerde de VVD op zijn Facebookpagina. ‘Want natuurlijk hoort een hoofddoek niet bij een politie-uniform. Net zoals een SP-button, een ADO-sjaal of een kruisteken daar niet bij horen. De overheid moet namelijk neutraal zijn. De politie moet neutraal zijn.’

NIDA, de door de islam geïnspireerde Rotterdamse politieke partij, noemt de uitspraak juist ‘hoopvol’ en pleit voor een landelijke proef met een hoofddoek bij de politie.

De Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Pieter-Jaap Aalbersberg opperde in mei in het AD de hoofddoek weer toe te staan, om het politiekorps een betere afspiegeling van de maatschappij te laten zijn. In een aantal landen mogen politievrouwen wel een hoofddoek dragen, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, Canada en Australië. Daar mogen politiemannen die het sikhisme (een religie afkomstig uit India) aanhangen ook een tulband (dastar) dragen.

gedragscode

Voor de Nederlandse politieambtenaren geldt sinds 2011 de gedragscode lifestyle-neutraliteit. Bij hen zijn zichtbare en herkenbare tekens van onder andere (levens)overtuiging, religie en politieke overtuiging verboden. Deze gedragscode is opgesteld in 2011 onder Rutte I, het kabinet waarin de PVV optrad als gedoogpartner.

‘In het regeerakkoord was toen opgenomen dat medewerkers van de politie en de overheid een neutrale uitstraling moeten hebben’, vertelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ‘Het was gelijke monniken, gelijke kappen, maar door deze uitspraak zullen meer politiemensen om een uitzondering op de regel vragen’, verwacht hij. ‘Wij hadden de vrijheid niet om zelf te bepalen hoe om te gaan met collega’s die een kettinkje met een kruis dragen of die een tatoeage hebben. Daarom voelen we ons nu niet vrij om die gedragscode te schrappen.’ Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie wil daarvan ook niets weten, liet hij maandag weten in reactie op het oordeel.

Sarah Izat wil met de politie in gesprek om te kijken of zij voortaan haar uniform én hoofddoek mag dragen tijdens haar werk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.