Luister naar

Regering Israël wil snel af van Afrikaanse migranten

Nieuws
Israël wil op korte termijn beginnen met het onvrijwillig uitzetten van duizenden Afrikanen die illegaal in Israël verblijven. Volgens premier Benjamin Netanyahu is het ‘hoog tijd om de uitzetting van Afrikaanse migranten te versnellen’. Mensenrechtenactivisten zijn verontwaardigd.
Tilly Dodds
maandag 20 november 2017 om 20:25
Afrikaanse migranten houden een barbecue buiten het detentiecentrum Holot, in de Negevwoestijn. Zij worden met uitzetting bedreigd.
Afrikaanse migranten houden een barbecue buiten het detentiecentrum Holot, in de Negevwoestijn. Zij worden met uitzetting bedreigd. ap / Tsafrir Abayov

Jeruzalem

‘Ik heb een internationale overeenkomst bereikt waardoor Israël bijna 40.000 nog overgebleven Afrikaanse indringers kan deporteren’, zei ­Ben­jamin Netanyahu. ‘Dat stelt ons in staat om in de toekomst het detentiecentrum Holot te ontruimen. Een deel van het geld dat we nu uitgeven aan het bewaken van de migranten daar, kan dan gebruikt worden voor andere behoeften van de staat.’

De Israëlische premier maakte zijn opmerkingen zondag, toen het kabinet een voorstel besprak van de ministers Gilad Erdan (Openbare Veiligheid) en Aryeh Deri (Binnenlandse Zaken) om binnen vier maanden het ‘open’ detentiecentrum Holot te sluiten. In Holot, in de Negevwoestijn, niet ver van de grens met Egypte, verblijven een paar duizend Afrikaanse migranten. Zij zijn daarheen gebracht in een poging hen ertoe te bewegen vrijwillig uit Israël te vertrekken. De ministers stemden unaniem in met de sluiting van Holot.

‘infiltranten’

Sinds pakweg 2006 zijn tienduizenden Afrikanen via de woestijn Israël binnengekomen. Verreweg de meesten van hen zijn afkomstig uit Eritrea en Sudan. De Israëlische regering beschouwt hen als ‘infiltranten’ die voornamelijk gekomen zijn om economische redenen. Er zijn dan ook maar heel weinig Afrikanen die erin slagen een vluchtelingenstatus te bemachtigen.

Door het bouwen van een hek aan de grens met Egypte is het Israël al gelukt de toestroom van Afrikanen aanzienlijk te beperken. Door strenge wetgeving en het uitoefenen van druk zijn verder circa 20.000 Afrikanen ertoe bewogen ‘vrijwillig’ te vertrekken naar een ‘derde’ land, waarmee hierover geheime afspraken zijn gemaakt. Het zou gaan om Rwanda en mogelijk ook Uganda.

Volgens officiële cijfers waren er eind juni nog ruim 38.000 Afrikaanse migranten in Israël, onder wie ruim 27.000 Eritreeërs en bijna achtduizend Sudanezen. Als het aan Netanyahu ligt, worden degenen die niet vrijwillig vertrekken binnenkort onder dwang gedeporteerd – uitgezonderd vrouwen, kinderen en mannen die nog wachten op een besluit over hun asielaanvraag. Volgens televisiezender Channel 10 betaalt Israël de Rwandese regering vijfduizend dollar voor elke uitgezette Afrikaan die zij accepteert. Behalve in de Negev­woestijn verblijven nogal wat illegale Afrikanen in de armere wijken van steden als Tel Aviv, Eilat, Ashdod en Ashkelon. Een deel van de lokale bevolking daar klaagt dat de illegale Afrikanen overlast veroorzaken en bijdragen aan de verloedering van woonwijken.

juridische verplichting

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over de deportatieplannen. Zij stelt dat Israël juridisch verplicht is vluchtelingen en anderen die bescherming zoeken, deze te geven. De mensenrechtenorganisatie Euro-Mediterranean Human Rights Monitor veroordeelde maandag het besluit om Holot te sluiten en het voornemen om illegale Afrikanen gedwongen uit te zetten. Volgens de organisatie zijn veel Afrikanen gevlucht voor vervolging in hun eigen land. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.