Honderden ‘duurzame’ fondsen misleiden Europese beleggers

© Getty Images/iStockphoto

Bijna de helft van de beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, investeert in fossielebrandstof­bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd met andere Europese media, waarover de krant dinsdag bericht. De Europese toezichthouder ESMA noemt die fondsen misleidend en legt nog dit jaar striktere regels op.

Bron: BELGA

De media onderzochten 1.277 beleggingsfondsen die in Europa worden aangeboden én die in hun naam duurzaamheids­termen gebruiken. Alles samen gaat het om bijna 300.000 investeringen, waarvan 47.515 unieke beleggingen, in hetzelfde bedrijf dus.

Uit de resultaten blijkt dat 551 van die ‘duurzame’ fondsen, of meer dan vier op de tien (43%), investeren in fossielebrandstofbedrijven. Het gaat om bedrijven die nog meer dan 1 procent van hun winst halen uit steenkoolmijnen en/of meer dan 50 procent van hun winst uit gas en/of olie. Samen pompen de ‘duurzame’ fondsen voor 6,8 miljard euro in 552 fossiele bedrijven.

LEES OOK. Impactbeleggen heeft meer impact op het milieu dan elektrisch rijden of minder vlees eten, maar wat is het? (+)

Bij de fondsen die in België worden aangeboden, zijn er 54 van de 130 met duurzaamheid in de naam die investeren in olie, gas en/of steenkool. De 54 fondsen steken geld in 114 verschillende fossielebrandstof­bedrijven. Sommige daarvan prijken al jarenlang op allerlei lijstjes van de meest vervuilende bedrijven ter wereld.

LEES OOK. Albert Heijn op vingers getikt voor duurzaamheidsclaims: welke claims kan je geloven als consument? (+)

In de loop van dit jaar zullen richtlijnen van de ESMA van kracht worden die fondsen met een verwijzing naar duurzaamheid in de naam verbieden te beleggen in bepaalde bedrijven. “Fondsen die zichzelf duurzaam noemen en tegelijk beleggen in fossiele bedrijven misleiden de belegger”, zegt de toezichthouder.

LEES OOK. What’s in a name? Zo lees je die zogenaamde ‘duurzame’ kledinglabels (+)

LEES OOK. “Duurzaamste kinderwinkel van het land” op de vingers getikt: “Ik ben er heel erg van aangedaan” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen