Regering breidt samenwerking met VN uit in strijd tegen drugshandel

Archiefbeeld. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt kondigde de samenwerkingen met UNODC en Colombia aan.© Maarten De Bouw

België gaat nauwer samenwerken met UNODC, het VN-orgaan dat de strijd tegen de georganiseerde drugshandel coördineert. Dat meldt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). Ook met Colombia wordt een samenwerking opgestart, zegt hij.

Bron: BELGA

Het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit UNODC is een belangrijke speler in de internationale strijd tegen drugs- en mensenhandel, corruptie en georganiseerde misdaad. In 2023 nam het agentschap 250 ton cocaïne in beslag in ‘bronhavens’, vaak in Zuid-Amerikaanse landen als Colombia en Ecuador.

De regering maakt 250.000 euro vrij om de wisselwerking met UNODC te versterken. De bedoeling is om efficiënter informatie te kunnen uitwisselen met de bronlanden over verdachte schepen, ladingen of onregelmatigheden. Het VN-bureau biedt trainingen en technische ondersteuning aan voor autoriteiten in verschillende betrokken landen en brengt hen samen in ‘port control units’ om de samenwerking te bevorderen. Drugs worden bijvoorbeeld vaak met kleine bootjes aan boord gebracht van containerschepen. Door scanbeelden uit te wisselen kunnen risicocontainers geïdentificeerd worden.

Daarnaast heeft minister van Justitie Van Tigchelt een onderhoud gehad met de Colombiaanse ambassadeur, “dat geresulteerd heeft in concrete toezeggingen voor een uitbreiding van de samenwerking”, meldt hij. Vorig jaar sloot de regering al een samenwerkingsakkoord met Costa Rica en Panama, later volgen mogelijk nog Peru en Ecuador.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen