Luister naar

In de senaat klinkt een geuzenlied

Nieuws
Op 26 juli 1581 zetten de ­Staten-Generaal koning Philips II van Spanje af. De vorst toonde zich een tiran. Reden om deze dag als onafhankelijkheidsdag te vieren?
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
vrijdag 27 juli 2018 om 03:00
Sopraan Mylou Mazali zingt in de Eerste Kamer een geuzenlied uit de Nederlandtsche Gedenck-clank van Adriaan Valerius over de strijd tegen Spanje.
Sopraan Mylou Mazali zingt in de Eerste Kamer een geuzenlied uit de Nederlandtsche Gedenck-clank van Adriaan Valerius over de strijd tegen Spanje. Hans Kouwenhoven

Den Haag

Het gebeurt zelden dat een bijeenkomst in de Eerste Kamer wordt afgesloten met de versregels: ‘Gelukkig is het land, dat God de Heer beschermt’. Donderdag klonken die regels in de plechtige vergaderzaal van de senaat. Het geuzenlied van Adriaan Valerius, uit zijn Nederlandtsche Gedenck-clank, werd er ten gehore gebracht door sopraan Mylou Mazali.

Het oude strijdlied tegen de Spaanse overheerser paste prima in de opzet die het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag met 26 juli voorheeft. Het comité spant zich al enkele jaren in om deze dag uit te roepen tot een feestelijke vrije dag. 437 jaar eerder, op 26 juli 1581, verklaarden de Staten-Generaal dat ze koning Philips II niet langer als vorst erkenden. In het Plakkaat van Verlatinghe wordt de vorst afgezet omdat hij zich heeft ontpopt als een tiran. ‘Wij laten dus weten dat wij, (...) verklaren de koning van Spanje te hebben afgezet.’ Philips II, zo stellen de Staten-Generaal, was aangesteld als vorst bij de gratie Gods. Dat betekent dat hij tot taak had zijn onderdanen als een goede herder te beschermen tegen ‘alle onrecht en gewelddadige overlast’. Hij verwaarloosde zijn taak als vorst schromelijk. Hij vergat zijn opdracht en dacht dat het volk er was om hem te plezieren, in plaats van te beseffen dat ‘de vorst er is ter wille van zijn onderdanen’.

Het comité vindt het plakkaat van zo grote betekenis dat het pleit voor een bijzondere feestdag. Juist dit jaar kreeg het Plakkaat van Verlatinghe de wind vol in de rug. Tv-kijkers riepen dit historische document uit tot ‘pronkstuk’ van Nederland. Rembrandts ‘Nachtwacht’ had bij die publieksverkiezing het nakijken.

hugenoten

De kans dat die nieuwe feestdag er komt, is niet groot. Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, maakt in een doorwrochte lezing duidelijk dat het Plakkaat van Verlatinghe niet gezien kan worden als een onafhankelijkheidsverklaring. Moderne gedachten over volkssoevereiniteit en mensenrechten worden geprojecteerd op een ver verleden, toen die begrippen nog niet bestonden. Historisch is dat een niet verantwoorde aanpak.

Donner plaatste het plakkaat als vrucht van het denken van een groep Franse politieke denkers uit de kring van de hugenoten. Die groep keerde zich tegen de absolute vorsten. Voor de invoering van een nieuwe onafhankelijkheidsdag voelt Donner niets. Liever ziet hij de bestaande bevrijdingsdag, 5 mei, als hét moment om de onafhankelijkheid van Nederland te vieren. In het besef dat Nederland bestaat bij de gratie van afhankelijkheid van anderen. ‘Die andere landen moesten in 1945 ons land bevrijden’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Ankara om Erdogan over te halen

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.