© Jeffrey Gaens

ANALYSE. "Play-off 1-ambities voor STVV zijn surreëel"

U betrapte uzelf als STVV-fan allicht ook op het maken van het rekensommetje? Wat als STVV almaar blijft gelijkspelen? Juist: 30 punten zou het eindresultaat zijn. Misschien wel genoeg om een langer verblijf in eerste klasse te garanderen, maar laten we alstublieft ophouden met spreken over Truiense play-off 1-ambities. Dat is - om een mooi woord van Marc Brys te gebruiken - surreëel.

Gunter SCHOOFS

Het spelniveau lag zaterdag op de Freethiel wederom laag. Wat niet wil zeggen dat er te weinig animo was. Integendeel zelfs. Twee ploegen gingen voluit voor de winst. Marc Brys had nog meer dan Yannick Ferrera offensieve ambities, hij wou de volle buit. Genekt door Ferrera werd STVV alleszins niet, de Brusselaar heeft toch erg weinig kwaliteit in zijn kern als u het ons vraagt. Te weinig om tactisch een stempel te drukken als coach. Hij kon alleen maar hopen op een laatste flits van invaller Jubitana, die zeer sterk inviel. Oké, Jubitana scoorde één keer, maar soit, het was niet Ferrera die STVV pijn deed. Wel werden de Haspengouwers genekt door de VAR, volgens Marc Brys. De STVV-coach had een punt en haalde een fase uit Standard-AA Gent van speeldag 1 aan ter vergelijking. Ja, Buya Turay stond buitenspel. Dat gaf Brys zelf ook toe. Maar toen Bezus uiteindelijk het doelpunt afrondde, waren we al heel wat acties en dribbels verder, toch? Waarom greep de VAR dan nog in? Kortom: ook de VAR en zijn term clear error blijven discutabel in sommige spelfases. De beslissing was correct, maar bleef vreemd. Roman Bezus dacht er het zijne van.

Dezelfde VAR hadden we niet nodig om te zien dat enkele pijnpunten eruit moeten bij de Kanaries. De foutjes van Endo werden nu al afgestraft, maar bij balverlies stonden de STVV’ers wel vaker uit positie. Sterkere tegenstanders zullen die fouten eerstdaags fors uitbuiten als Brys de puntjes niet op de i zet in zijn organisatie. STVV had in Beveren 75 procent van de wedstrijd in handen, zo merkte Kenny Steppe correct op. Akkoord, er waren bovenal winstkansen, maar evenzeer had Jubitana het licht helemaal kunnen uitdoen in een prangende slotfase en dan zou de mentale tik wel heel zwaar geweest zijn voor Sint-Truiden. De groep had al nood aan een overwinning, dat is volgend weekend op Standard niet anders. Geen simpele opdracht, maar ach, het kan op Sclessin heus wel gebeuren. Waarom niet?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer