JustitieJustitie

Ex-gitarist van Praga Khan krijgt vier jaar cel voor verkrachting, mishandeling en vernedering

Erhan K.© scl

Erhan K. (57), de oud-gitarist van Praga Khan en Lords of Acid, is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor onder meer de verkrachting van een ex-partner.

jvt

De correctionele rechtbank van Leuven veroordeelde de 57-jarige muzikant voor verkrachting, aantasting van de seksuele integriteit, opzettelijke slagen en onmenselijke behandeling van een ex-partner. Ook een tweede ex-partner behandelde hij onmenselijk en sloeg hij. Voor opzettelijke slagen aan twee andere vrouwen werd hij vrijgesproken.

Twee van de slachtoffers deden hun verhaal tijdens het proces op 13 februari. “Ze leerden hem kennen in de muziekwereld”, zei hun advocate Christine Mussche. “Hij is charmant, getalenteerd en charismatisch. Met de twee dames startte hij een relatie, maar het duurde niet lang voor zijn negatieve kanten naar boven kwamen. Ruzies escaleerden tot extreem geweld, vaak onder invloed van drank en drugs.”

De ex-partner had in 2020 een klacht ingediend bij de politie. “De rechtbank oordeelde dat de man tijdens de relatie meermaals fysiek geweld tegen haar gebruikte, onder meer door haar meermaals te slaan en haar pink te breken, maar ook door haar schaamhaar zodanig hardhandig te scheren dat zij daarbij verwondingen opliep”, meldt de persrechter in een persbericht. “Behalve het lichamelijke leed dat hij dit slachtoffer aandeed, achtte de rechtbank het ook aangetoond dat hij haar op het einde van de relatie ernstig psychisch leed toebracht, om haar te bestraffen en te domineren.”

Na de aangifte van het slachtoffer nam ook een eerdere ex-partner van de man contact op met de politie. “Zij had eerder al een melding gedaan bij de politie, maar wenste toen niet dat daar verder gevolg aan werd gegeven.”

De procureur had een effectieve celstraf van vijf jaar gevorderd. “Uit het psychologisch onderzoek blijkt een hoge kans op recidive”, klonk het. “Dit zijn heel ernstige feiten die bijna zeven jaar aan de gang waren bij vier verschillende vrouwen.”

De rechter verklaarde bij twee van de vier vrouwen de tenlasteleggingen bewezen. Daarbij werd de gitarist veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan de helft met probatie-uitstel. Ook moet hij een schadevergoeding van zo’n 10.000 euro betalen en krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers.