© Boumediene Belbachir

Tongeren nog altijd zonder coalitie

Overal in Limburg zijn de coalities, op geval apart Diepenbeek na, gevormd. Alleen Alken en Nieuwerkerken, waar er absolute meerderheden zijn, beraden zich nog of ze er nog een partij bijnemen. Maar Tongeren heeft nog altijd geen coalitie. Tongeren.nu, het kartel tussen Open Vld van Patrick Dewael, en de CD&V van An Christiaens, vormen daar het sterkste blok met 14 van de 31 zitjes. Een status quo met de huidige situatie. Sp.a heeft er 9, ook een status quo, N-VA 4 (-2) en Groen 2 (+1).

jbx

Waarom duurt het zo lang? Op de achtergrond speelt de verschuiving van macht binnen Tongeren.nu mee. Tot nu had blauw de meerderheid (8 zitjes) tegen 6 voor de CD&V. Die situatie is sinds 14 oktober omgekeerd: 8 voor CD&V en 6 voor Open Vld. Partijpolitiek bekeken is Open Vld nu de derde partij in Tongeren.

Tongeren.nu laat weten, namens Dewael en Christiaens, dat “ze vandaag als leidende politieke formatie in Tongeren gesprekken gevoerd hebben met de drie democratische politieke fracties, Groen, N-VA en sp.a.” Er werd gepeild naar de beleidsintenties van elke partij met het oog op de vorming van een stabiele en ambitieuze coalitie die staat voor een positief project voor Tongeren. An Christiaens en Patrick Dewael zullen deze gesprekken evalueren en beraden zich over de verdere stappen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer