© Tommy Maes

Balense richt vzw op voor honden met beperking: “Ook zonder poten kunnen honden nog een goed leven leiden”

Anja Roodhooft uit Balen is bezig met de oprichting van vzw A Honey-Bears Wish, een vereniging die honden met een beperking wil helpen. Zelf zorgt Anja voor vier honden die een beperking hebben. Met de vzw wil ze onder meer eigenaars van zo’n honden de nodige informatie geven en eventueel ook mee ondersteunen.

TOMMY MAES

Anja Roodhooft heeft al van jongs af een liefde voor honden. Zo heeft ze al honden met gedragsproblemen en verwaarloosde honden opgevangen. Momenteel heeft ze ook vier honden met een fysieke beperking onder haar hoede.

© Tommy Maes

“De eerste was Sugar, een straathond uit Syrië die tijdens een bombardement een poot had verloren. Uit hetzelfde land komt Honey-Bear, waarvan de twee achterpoten moesten worden geamputeerd”, vertelt Anja. “Ondertussen zijn daar Sky en Cairo bijgekomen. Sky mist net als Honey-Bear haar achterpoten, terwijl Cairo het zonder voorpoten moet doen. Ondanks hun beperkingen doen ze het alle vier goed. Er zit veel leven in. Binnenkort komt er nog een vijfde hond bij, maar daar stopt het mee. Het is zeker niet mijn bedoeling om een asiel op te richten. En het moet ook werkbaar blijven voor mezelf en de honden.”

Om ook andere honden met een beperking te kunnen helpen, is Anja bezig met de oprichting van vzw A Honey-Bear’s Wish. “De laatste aanvraagprocedures lopen nog. Eigenlijk wil ik met de vzw twee zaken bereiken: de verzorging van de vier honden bekostigen en baasjes van andere honden met een beperking ondersteunen met informatie”, zegt ze. “Daarvoor wil ik ook naar dierenartsen in de buurt stappen om hen te sensibiliseren. Meestal krijgen baasjes het advies om hun hond bij amputatie van twee of meer poten te laten inslapen, terwijl er een alternatief is. Ook zonder de voor- of achterpoten kunnen honden nog zonder al te veel pijn leven. Dat alternatief vergt natuurlijk veel inspanningen, maar ik wil helpen met advies, bijvoorbeeld waar je terecht kan voor een prothese. Op termijn kan daar eventueel ook financiële steun bij zijn. Maar dat hangt natuurlijk af van hoeveel geld de vzw uiteindelijk genereert.”

Thuisbegeleiding personen

© Tommy Maes

Om het nodige geld bijeen te krijgen, wil Anja met haar vzw thuisbegeleiding bieden voor personen met een beperking. “Ik werk zelf voor een voorziening voor mensen met een beperking en ik neem dan ook Sky mee”, vertelt ze. “De cliënten reageren daar heel positief op, want zij kunnen zich ook bezighouden met Sky. Daarom wil ik ook zelf thuisbegeleiding bieden met Sky. Mensen met een beperking kunnen met een deel van hun persgebonden budget mij en Sky voor een aantal uren per week inhuren. In die tijd kunnen we bijvoorbeeld samen gaan wandelen of boodschappen doen. De opbrengsten van die thuisbegeleiding gaan niet in mijn eigen zak, maar worden gebruikt voor de ondersteuning van honden met een beperking. Ik heb ook altijd met veel overtuiging gezorgd voor mensen met een beperking en honden. Op deze manier komen beide passies mooi samen. In ieder geval zijn de meeste reacties op mijn initiatief positief. Ik wil ook benadrukken dat ik er niet voor pleit om iedere hond koste wat het kost te laten leven. Een grote voorwaarde is natuurlijk dat ze niet nodeloos lijden. Bij chronische pijn of zware aftakeling is het natuurlijk beter om het dier te laten gaan. Maar in veel gevallen kunnen dieren met een beperking zonder te veel problemen leven.”

Meer info vindt u op deze Facebookpagina.