Links Edelino, rechts Edgar.© Getty Images

Stuurde voetballer zijn tweelingbroer in zijn plaats het veld op? Roemenië in de ban van voetbalschandaal

Een opmerkelijk gerucht in het buitenlandse voetbal. Bij de Roemeense club Dinamo Boekarest gaan er momenteel stemmen op dat winteraanwinst Edgar Ié zijn tweelingbroer Edelino in zijn plaats aan enkele competitiewedstrijden heeft laten meedoen.

Jens Heylen
Bron: Marca

We schrijven 18 februari 2024. Op die dag kondigt het Roemeense Dinamo Boekarest de komst van Edgar Ié aan. Een 30-jarige Guinees-Portugese centrale verdediger die eerder al uitkwam voor onder meer Barcelona B, Lille, Feyenoord, Trabzonspor en Basaksehir. Met andere woorden iemand met de nodige ervaring om de club te behoeden voor de degradatie, was Dinamo van oordeel.

Maar wat blijkt nu? Op X gonst het van berichten dat men bij Dinamo denkt dat het niet Edgar is die wedstrijden voor hen betwist, maar wel diens tweelingbroer Edelino. De Roemeense club begon zich stilaan vragen te stellen toen bleek dat Edgar – gezien zijn verleden bij bovengenoemde Europese clubs – sinds zijn aanstelling niet in het Engels, maar alleen in het Portugees communiceert. Het feit dat Edelino in zijn carrière alleen maar uitkwam in de lagere Portugese reeksen, wakkert de vermoedens alleen maar aan.

“Het lijkt surrealistisch, maar niemand ontkende het nieuws. Ik kwam erachter dat hij een tweelingbroer heeft die ook voetbalt”, liet ex-voorzitter Florin Prunea volgens het Spaanse Marca verstaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Roemeense journalist Emanuel Rosu schreef intussen dat Dinamo aan de speler in kwestie (Edgar of Edelino) gevraagd heeft om zich middels zijn rijbewijs te identificeren, maar op dat verzoek werd niet ingegaan.

Als er in de nabije toekomst effectief wordt aangetoond dat niet Edgar maar wel diens tweelingbroer in actie kwam, loopt Dinamo Boekarest het risico de verworven punten in de voorbije vier matchen te verliezen. Een bron van de Roemeense voetbalbond legde aan iAMsport uit dat “er geen standaard te volgen protocol is voor deze situatie”. Als de speler die in actie is gekomen niet de echte is, kunnen er sancties volgen. Juridisch gezien kan een DNA-test alle onduidelijkheid ophelderen.

“Natuurlijk was Dinamo nooit van plan om de tweelingbroer in te zetten in zijn plaats. Ik denk dat de club, als het DNA-resultaat bevestigt dat het zijn tweelingbroer is, een verdediging zou moeten overwegen, aangezien het hier niets van wist. Als Dinamo is misleid en erin slaagt dit te bewijzen, bestaat het risico op puntenverlies niet”, klinkt het verder.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer