Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Clinton: "Poetin leidt een xenofobe beweging die erop uit is de VS en de EU te schaden"

Hillary Clinton.Beeld AP

Russisch president Vladimir Poetin stelt zichzelf op als de leider van een xenofobe beweging die de Verenigde Staten en de Europese Unie wil verzwakken. Dat heeft gewezen presidentskandidate Hillary Clinton vandaag gezegd.

Volgens de Democrate wil Poetin schade toebrengen aan de traditionele allianties van de VS en de democratie ondermijnen. De Russische bemoeienissen tijdens de presidentscampagne van 2016, die Clinton van Donald Trump verloor, zijn "een duidelijk en aanwezig gevaar voor de westerse democratie", klonk het tijdens een lezing aan een universiteit in Dublin, waar Clinton vandaag een eredoctoraat kreeg.

"Vladimir Poetin heeft zichzelf opgesteld als de leider van een autoritaire, racistische en xenofobe beweging, die de EU wil verdelen, de traditionele allianties van de VS verzwakken en de democratie ondermijnen", aldus Clinton. "We zien deze autoritaire beweging vanuit het Kremlin uitdeinen doorheen Europa en daarbuiten. Het stimuleert rechts-nationalisme, separatisme, racisme en zelfs neonazisme. We leven in een tijd waarin fundamentele rechten, burgerlijke waarden en zelfs feiten onder druk staan zoals nooit tevoren."

Hillary Clinton tijdens haar lezing aan Trinity College in Dublin.Beeld REUTERS

Moskou ontkent nog steeds alle beschuldigingen, en Trump ontkent dat hij onder een hoedje speelde met de Russen.