© BELGA

West- en Oost-Vlaanderen nemen maatregelen tegen droogte: gazon enkel na 20 uur sproeien en algemeen oppompverbod

In West-Vlaanderen zijn zonet een aantal maatregelen bekendgemaakt tegen de droogte. Gazons, sportvelden en landbouwgronden mogen enkel vanaf ’s avonds besproeid worden en water oppompen mag enkel uit bevaarbare waterwegen. Dat meldt West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé aan het Nieuwsblad. Ook Oost-Vlaanderen sluit zich aan bij de maatregelen.

evdg

Het is al maanden kurkdroog in de provincie West-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Er geldt al wekenlang code geel en de gouverneur riep al eerder op om zuinig om te gaan met water. Nu neemt de provincie ook twee belangrijke maatregelen tegen de aanhoudende droogte: een algemeen captatieverbod voor de hele provincie West-Vlaanderen én een verbod op het sproeien van gazons, sportvelden en landbouwgronden vóór 20 uur. “Sproeien mag enkel nog tussen 8 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends”, legt hij uit. “En die regel geldt ook voor landbouwers.”

Of de landbouwwereld zich kan vinden in die regels? “We hebben zonet een vergadering gehad met alle betrokken partijen, ook de landbouwfederatie”, aldus Decaluwé. “Na overleg zijn we samen tot deze maatregelen gekomen. Ook zij kunnen ’s avonds nog steeds hun gewassen besproeien.”

Maar overdag mogen ze dat dus niet meer. “Dat heeft ook minder zin overdag”, zegt Decaluwé. “De helft van het water verdampt meteen.” Al is dat niet de enige reden: “Het is overdag ook gemakkelijker te controleren als iemand zich niet aan de regels houdt: wie dan aan het veld staat te sproeien, valt gelijk wat meer op.”

© STEFAAN BEEL

Gemeentes krijgen tips

Het algemene oppompverbod geldt tevens voor de ganse provincies. “De watercaptatie uit onbevaarbare waterwegen is voortaan verboden”, klinkt het. “Uit bevaarbare waterwegen mag wel nog gepompt worden, al kan dat enkel met de juiste vergunning.”

Deze namiddag krijgen de korpschefs van alle gemeentes meer informatie toegestuurd. In die omzendbrief zal de gouverneur alle instanties oproepen om ervoor te zorgen dat de maatregelen ook gehandhaafd blijven. “De maatregelen zijn onbeperkt in tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert”, aldus de gouverneur. “Mocht het nodig zijn dan kunnen we nog extra maatregelen nemen. We houden de situatie constant in het oog”.

De gemeentes krijgen ook tips doorgestuurd: “Er zijn een aantal manieren om de handhaving van deze regels gemakkelijk op te volgen. Tijdens de dag mag er sowieso niet beregend worden, dus als er dan tankwagens passeren, kan de politie zich daar vragen bij stellen en optreden indien nodig.”

Oost-Vlaanderen volgt

Ook Oost-Vlaanderen volgt de maatregelen: Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers liet na de vergadering met zijn collega-gouverneur weten dat de regels ook in Oost-Vlaanderen van kracht zullen zijn voor onbepaalde duur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER