Echte ‘Martha’ uit ‘Baby Reindeer’ maakt zich bekend: “Dit is allemaal fictie, Richard Gadd heeft ernstige psychische problemen”

© Instagram Morgan

De twintig jaar oudere vrouw die de Schotse comedian Richard Gadd (33) van 2015 tot 2017 gestalkt zou hebben, zoals te zien is in de immens populaire Netflix-reeks Baby Reindeer, heeft haar identiteit onthuld. In een interview met journalist Piers Morgan heeft ze haar versie van het verhaal gegeven. “Martha is een fictief karakter, dit is laster. Richard Gadd heeft ernstige psychische problemen.”

gjs

Wat ongemerkt verscheen de serie Baby reindeer begin april op Netflix, maar lang was er niet nodig voor ze immens populair werd. De reeks gaat over de 33-jarige Schotse comedian Richard Gadd en de twintig jaar oudere Martha die hem van 2015 tot 2017 gestalkt zou hebben. Volgens Gadd is de hallucinante serie wat hem toen ook echt overkomen is.

(lees verder onder de foto)

© Ed Miller/Netflix

Zo zou de vrouw zijn optredens verstoord hebben door tegen het publiek te zeggen dat ze zijn vriendin was, en hem tot honderd berichten per dag gestuurd hebben. Op twee jaar tijd kreeg Gadd naar eigen zeggen 41.071 e-mails, 744 tweets, 46 Facebook-berichten, 106 brieven en 350 uur aan voicemails van zijn stalker. Daar bovenop kreeg hij ook nog slaappillen, boxershorts en een speelgoedrendier van haar. Als cadeautjes.

Wie Martha écht is, werd dankzij het zoekwerk van de duizenden fans van de serie al snel duidelijk. Nu heeft ze er genoeg van, en daarom is de vrouw naar eigen zeggen naar de bekende journalist Piers Morgan gestapt. Om haar verhaal te kunnen doen.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fiona Harvey, zoals de 58-jarige echt heet, gaf in het interview in Piers Morgan Uncensored haar eigen versie van de feiten. “Ik had geen andere keuze dan dit interview te geven, na de doodsbedreigingen die ik gekregen heb”, zei Harvey. “Ik heb niet gekeken naar de serie. Nieuwsgierig ben ik niet, want het heeft mijn leven al voldoende overgenomen. Al die berichten en doodsbedreigingen… Mensen belden me ook. Het is vreselijk geweest.”

Volgens haar heeft Gadd “extreme psychische problemen”. Ze beweert dat van de serie niets klopt. “Het is een fictief werk”, zegt ze. “Er zijn maar twee dingen waar: zijn naam is Richard Gadd en hij werkte als een barman. We hebben elkaar maar twee of drie keer ontmoet.” De ontmoeting uit de serie, toen Martha een Londense pub binnenwandelt en Gadd haar als barman een thee aanbiedt, klopt volgens haar al niet. “Niemand krijgt daar iets gratis, hij bood me niks aan. Ik had honger en ging daar iets eten, met een glas limonade erbij. Ik was toen met iemand aan het praten en hij onderbrak ons gesprek omdat hij hoorde dat ik Schots was. Vanaf dan leek het alsof hij geobsedeerd was door mij.”

Rendier

Alcohol drinkt ze niet, zegt Harvey, en ze kreeg geen gratis drankjes van Gadd. “Ik had wel een speelgoedrendier toen ik jong was (vandaar de naam van de serie, nvdr), dat is waar. Ik heb toen als grap gezegd dat hij daarop leek.” Ze ontkent onder meer dat hij naar haar huis kwam, wat je in de serie wel ziet. Al die berichten en voicemails ontkent ze. “Absoluut niet waar. Ik denk niet dat ik hem ook maar iets gestuurd heb. Misschien waren er wat e-mails met grapjes, maar dat waren er maximum 10 en zeker geen 41.000. Misschien heb ik wel eens iets getweet naar hem, jaren geleden, maar meer dan 14 waren het er niet. We waren vrienden. Het waren grapjes.” Ze schreef hem ook één brief, zegt ze.

Wie hem dan al die berichten gestuurd heeft, die Netflix zegt te hebben als bewijsmateriaal voor zijn verhaal, zegt Harvey niet te weten. “Volgens mij heeft hij alles verzonnen. Ik kan alles bewijzen en ik wil gerust iemand daarnaar laten kijken.” Ze beschuldigt zowel Netflix als Gadd van liegen. “Dit is laster tegenover mij.” Harvey zegt juridische stappen te zullen ondernemen en houdt vol dat als het tot een rechtszaak komt en alles uitgeplozen wordt, zal blijken dat ze de waarheid spreekt. “Ik zou het bewijsmateriaal van Netflix graag zien. Ik ben honderd procent zeker dat ik Martha niet ben. Martha is een fictief karakter.” Ze ontkent ook ooit vervolgd of veroordeeld te zijn. “De scène waarin je dat ziet, is helemaal fout.”

BEKIJK OOK. De trailer van Baby Reindeer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen