Archiefbeeld.© Tom Palmaers

Tot vier jaar cel geëist voor drugslabo in Tongerse woning

Tongeren -

Een 44-jarige Tongenaar riskeert vier jaar cel en een boete van 16.000 euro voor het installeren van een BMK-labo in zijn woning. Zelf houdt hij vol dat hij het huis verhuurde aan een onbekende man. Twee andere verdachten, die hand-en-spandiensten zouden geleverd hebben, riskeren opsluitingen van twee en drie jaar.

Shauni Deferm

Het dossier startte op 19 februari 2020 toen inspecteurs van de politiezone CARMA een Ford Transit met valse nummerplaat opmerkten. Tijdens de controle bleek het voertuig gestolen en uit de laadbak kwam een vreemde geur.

Het voertuig kwam in die periode ook aan bod in een tweede lopend dossier waarbij de focus lag op een woning in de Bergerstraat in Tongeren. “De politionele informatie in dat dossier ging over een mogelijke cannabisplantage, maar tijdens de huiszoeking bleek het te gaan om een BMK-labo”, sprak de Tongerse procureur. BMK is een grondstof voor de aanmaak van MDMA en speed.

De sporen in het voertuig kwamen overeen met de sporen in het labo. “Er zijn dus effectief amfetamines vervoerd met die wagen”, concludeerde de aanklager. Later in het onderzoek kwam er nog een tweede locatie in beeld: een loods in het Waalse Herstal, waar materiaal voor het labo werd opgeslagen.

Cryptofoon

De twee inzittenden van de bestelwagen, onder wie een Nederlander, stonden donderdag samen met de eigenaar van het Tongerse pand terecht voor de correctionele rechtbank. De drie mannen hadden allemaal een cryptofoon in hun bezit. Dat is een smartphone waarvan alle software die voor een identificatie kan zorgen verwijderd is. Verder troffen de speurders DNA van de twee inzittenden van de bestelwagen aan in het labo en was de 44-jarige eigenaar van de woning tijdens de huiszoeking aanwezig in het pand.

De aanklager vraagt voor de veertiger een celstraf van vier jaar en een geldboete van 16.000 euro. Toch ontkent hij zijn betrokkenheid en houdt hij vol dat hij de woning op het moment van de feiten verhuurde aan een onbekende man. Een huurcontract kon hij niet voorleggen. Zijn raadsman vraagt toch de vrijspraak.

De Nederlander gaf toe dat hij hier en daar wel hulp bood. Zo zou hij op de dag van zijn arrestatie enkele vaten hebben uitgeladen. Hij riskeert twee jaar cel en een geldboete van 8.000 euro. De derde verdachte kwam niet opdagen tijdens de zitting. “Hij was in het bezit van een sleutel van de woning”, klonk het bij de procureur, die voor hem een straf van drie jaar en een geldboete van 12.000 euro eist.

Vonnis volgt op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer