© BELGAIMAGE

Ex-werkneemster Facebook klaagt bedrijf aan na trauma door schokkende berichten

Een ex-werkneemster heeft in de Verenigde Staten een klacht ingediend tegen sociaalnetwerksite Facebook, omdat ze naar eigen zeggen een trauma heeft opgelopen door schokkende inhoud die ze op het netwerk te zien kreeg. De vrouw moest als een soort menselijke filter waken over inhoud op Facebook, en kreeg zo dagelijks erge zaken te zien.

Ze is een class-actionrechtszaak gestart, waar ook andere betrokkenen zich bij kunnen aansluiten. Ze eist onder andere de oprichting van een fonds voor medische tests en verzorging van moderatoren bij Facebook.

Seksueel misbruik, folteringen, onthoofdingen

Facebook zet werknemers in om aanstootgevende video’s, foto’s en teksten te verwijderen. Het gaat om uitzendkrachten die dagelijks duizenden video’s, beelden en live-uitzendingen onder ogen krijgen van seksueel misbruik van kinderen, verkrachtingen, folteringen, seks met dieren, onthoofdingen, zelfmoorden en moorden, aldus de aanklager.

Facebook komt als bedrijf zijn plicht niet na om voldoende zorg te bieden aan deze medewerkers, klinkt het. Het bedrijf doet een beroep op uitzendkrachten, die door de schokkende inhoud onherstelbare traumatische schade oplopen.

Psychologische hulp

Facebook laat weten dat het werk inderdaad zwaar is, maar dat het de ondersteuning van de moderatoren zeer ernstig neemt. Ze krijgen speciale training en er wordt psychologische hulp aangeboden, aldus het bedrijf.

Klaagster Selena Scola uit San Francisco werkte vanaf juni 2017 negen maanden lang in opdracht van een uitzendkantoor voor Facebook. Nadien werd bij haar een posttraumatische stressstoornis vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER