verenigde staten

Trump opnieuw beboet, rechter dreigt met celstraf

De rechter die het strafproces in New York voorzit, heeft Donald Trump opnieuw een boete opgelegd voor het schenden van het spreekverbod. Maar omdat de boetes weinig indruk lijken te maken, dreigt Juan Merchan er nu ook mee de ex-president op te sluiten.

reuters, loa

Op de twaalfde dag van het proces rond zwijggeld zei rechter Juan Merchan dat Donald Trump voor de tiende keer het spreekverbod geschonden heeft. Het is de ex-president niet toegestaan om publieke uitspraken te doen over juryleden, getuigen en de families van de rechter of de aanklagers, omdat zijn verklaringen die mensen mogelijk in gevaar brengen en het proces kunnen beïnvloeden.

De eerste negen boetes van elk 1.000 dollar kreeg Trump opgelegd voor twee berichten op zijn campagnewebsite en zeven posts op het sociale medium Truth Social. Maandag kreeg de Republikein een tiende boete voor een interview dat hij gaf op 22 april. Daarin uitte hij kritieke op de juryleden. Hij claimde dat 95 procent van de “snel uitgekozen” juryleden Democraten zijn.

Habbekrats

Aangezien de boetes geen indruk lijken te maken op Trump – enkele duizenden dollars zijn voor de ex-president een habbekrats – dreigt rechter Merchan met een celstraf bij volgende inbreuken op het spreekverbod. Hij zei dat opsluiting “echt de laatste uitweg” is – er zou namelijk veel komen kijken bij de opsluiting van een ex-president – maar de “aanhoudende, bewuste” schendingen van het spreekverbod vormen een “regelrechte aanval op de rechtsstaat”.

“Ik wil geen celstraf uitspreken en ik heb er alles aan gedaan om dit te vermijden. Maar als het noodzakelijk is, dan zal ik het wel doen”, aldus Merchan in de rechtszaal. Behalve een boete van 1.000 dollar kan in New York voor het schenden van een spreekverbod ook tot 30 dagen cel worden opgelegd.

Het strafproces in New York draait rond de boekhoudkundige vervalsingen om zwijggeld voor pornoactrice Stormy Daniels te verdoezelen. Het is het eerste strafproces ooit tegen een Amerikaanse president. Trump is intussen in vier rechtszaken verwikkeld.