Poetsvrouw steekt woning in brand om diefstal van laptop te verdoezelen

© Theo Derkinderen

Een 47-jarige poetsvrouw zit in de cel op verdenking van brandstichting in een woning waar ze schoonmaakte. De vrouw had enkele spullen gestolen en om haar sporen uit te wissen, stichtte ze brand. De woning brandde grotendeels uit.

Theo Derkinderen

In een woning in de Hamerstraat in Mechelen, niet zover van de Leuvensesteenweg, ontstond eind april een hevige brand. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het raam en door de enorme hitte begaven zelfs de bakstenen van de voorgevel het.

Toen de brand uitbrak, waren de bewoners niet thuis. Even werd gedacht dat er iets was misgelopen tijdens het opladen van multimedia. Een piste die evenwel heel snel werd opgeborgen toen iemand verklaarde dat hij de poetsvrouw kort voor de brand aan het huis had gezien. “De speurders hadden bovendien vastgesteld dat er inbraaksporen waren en uit het verslag van de branddeskundige bleek ook dat de brand zo goed als zeker aangestoken was. Bovendien bleken er enkele zaken verdwenen te zijn in de woning”, zegt het parket. Het zou om een laptop en enkele iPads gaan.

Door de knieën

De 47-jarige poetsvrouw werd opgepakt en ging tijdens haar verhoor door de knieën. De inbraaksporen zou ze gemaakt hebben om zichzelf net níét verdacht te maken.

De onderzoeksrechter heeft de vrouw ondertussen aangehouden en laten opsluiten in de Antwerpse vrouwengevangenis.

Ondertussen beten de speurders zich verder vast in het dossier omdat de vrouw ook nog op andere adressen poetste. “Op één van die plaatsen bleek ook een diefstal – eveneens met sporen van inbraak – te zijn gepleegd. Feiten waarvan we de vrouw ook verdenken. Op dat tweede adres heeft ze gelukkig geen brand gesticht.”

Financiële problemen

De vrouw zou de feiten gepleegd hebben omdat ze financiële problemen had. De brand zou ze gesticht hebben om haar sporen uit te wissen. Maar dat het vuur zo’n grote schade zou aanrichten, had ze naar verluidt zelf niet verwacht.

“Ze beseft wat ze gedaan heeft en dat zoiets niet tolereerbaar is”, reageert haar advocaat Dirk Jacobs. “Ze is enorm aangeslagen en weent heel veel in de gevangenis.”

De speurders van de Mechelse recherche zoeken nu uit of er nog meer feiten aan de Mechelse kunnen gelinkt worden.