© foto joren de weerdt

Benefiet voor gezin dat woning deels verliest: “Hartverwarmend dat we niet alleen staan met onze miserie”

De familie Goris uit Berlaar kan,

na de gedeeltelijke instorting van haar woning in de Pastoor Haemelsstraat vorige week donderdag, rekenen op heel wat steun van familie en vrienden. Een twintigtal mensen zet de schouders onder een benefiet dat zal plaatsvinden op zaterdag 9 juni.

Kristof van rompaey

Slachtoffers Dimitri Goris, Ann Van Rompaey en hun twee kinderen maakten donderdag een surreëel drama mee. Bij graafwerken op een aangrenzende grond begon een stuk van hun woning te scheuren en te verzakken, waarna ze het voorste gedeelte van hun thuis met eigen ogen gecontroleerd zagen instorten.

Dimitiri’s broer Benjamin zag wat er was gebeurd en mobiliseerde meteen zo veel mogelijk familieleden, vrienden en sympathisanten. Ook de Berlaarse hondenschool Dakota, waar Dimitri lesgever is, trekt mee de kar om op zaterdag 9 juni een spetterend benefiet voor het gezin in elkaar te knutselen. “We zijn thuis met zes”, vertelt Benjamin. “Onze broers en zussen en heel wat vrienden en sympathisanten doen mee.”

Foodtrucks en livemuziek

In amper een paar dagen tijd hebben de initiatiefnemers al heel wat voorbereidingen getroffen. “We vonden een drukker die bereid is om flyers en affiches te maken. We zijn ook van plan om in Berlaar van deur tot deur te gaan met steunkaarten”, legt Benjamin uit. “Tijdens het evenement zorgen we voor foodtrucks, livemuziek en animatie voor de kinderen. Alles komt in kannen en kruiken.”

Aanvankelijk dachten de organisatoren het evenement aan de hondenschool te organiseren, maar intussen werd beslist om het, met goedkeuring van de gemeente, te laten plaatsvinden in de Pastoor Haemelsstraat zelf. Dimitri kan haast niet geloven dat zijn naasten dat allemaal in die korte tijd geregeld kregen. “Dat zo veel mensen zich op deze manier willen inzetten voor de miserie van een ander, is gewoonweg hartverwarmend”, zegt hij. “Voor ons is die morele steun op dit moment belangrijker dan wat de actie eventueel financieel zou opleveren. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

Dimitri en Ann hopen dat ze in het begin van volgende week een duidelijker zicht kunnen krijgen op de situatie. “In het weekend valt alles stil. We zijn eigenlijk dus nog nergens van op de hoogte”, zegt Dimitri. “Mogelijk moet een stuk van de woning dat nu gestut is, nog worden afgebroken. Hopelijk kan alles zo snel mogelijk gaan, zodat we weer iets kunnen opbouwen, maar ik vrees wel dat het een tijd kan duren eer de verzekeringen alles hebben uitgeklaard.”

Ann verblijft op dit ogenblik bij haar vader, samen met de kinderen. Intussen heeft de familie met hulp uit privékringen een vooruitzicht op een tijdelijk onderkomen waar ze met het hele gezin terecht kunnen. “In de kamers van ons huis die heel bleven, pakten we intussen alles in in dozen. We staan dus vertrekkensklaar”, zegt Dimitri. “Onze grootste prioriteit is nu dat we onze kinderen terug deftig te slapen kunnen leggen, zodat we weer even op een normale manier kunnen leven.”