Luister naar

Iraans gestook tart Amerika

Nieuws
In de opgelopen spanningen tussen Iran en de VS richt de westerse aandacht zich vooral op de – kennelijk als onbetrouwbaar beoordeelde – president Trump. Maar die valt geen olietankers aan. Iran wel, stellen verzekeraars.
Jan van Benthem Jan van Benthem
dinsdag 21 mei 2019 om 03:00
Bij Fujairah, een van de zeven Arabische Emiraten (rechts op de kaart, halverwege) werden vier schepen getroffen.
Bij Fujairah, een van de zeven Arabische Emiraten (rechts op de kaart, halverwege) werden vier schepen getroffen. Wikimedia, RT Arabia

‘Meneer de president, komt er oorlog met Iran?’ Deze vraag aan de Amerikaanse president Donald Trump, zoals deze maandag nog werd herhaald in het NOS Journaal, is typerend voor de manier waarop veel westerse media kijken naar de spanningen tussen Teheran en Washington. Het algemene beeld is: door de Amerikaanse vloot in de Perzische Golf is de dreiging van oorlog toegenomen. Want: Trump is niet te vertrouwen en zijn veiligheidsadviseur John Bolton, een notoire havik, is regelrecht uit op een conflict met Iran.

Maar Trump heeft zijn waarnemend minister van Defensie, Patrick Shanahan, afgelopen week nog duidelijk laten weten dat hij vooral niet in oorlog met Iran wil komen. Toch haalde Trumps tweet ‘Als Iran wil vechten, zal dat het officiële einde van Iran betekenen’ zondag het nieuws heel wat sneller en grondiger. Die taal past beter bij het beeld dat er van de Amerikaanse president bestaat: iemand die in een impuls een oorlog kan beginnen.

rol van de pers

Dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Europese diplomaten heeft gevraagd Iran te helpen overtuigen te zoeken naar manieren om het conflict te de-escaleren, haalde wel The New York Times, maar nauwelijks de Europese media. Past niet in het plaatje. Dat geldt overigens ook deels voor de Amerikaanse pers. ‘Trump zet het Midden-Oosten op de scherpe kant van het mes’, kopte The Washington Post maandag.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, die perfect aanvoelt waar er nog wat meer te wrikken valt in de westerse verhoudingen, vulde het beeld maandag verder in. ‘Economisch terrorisme en genocidale bedreigingen zullen geen einde aan Iran maken’, tweette Zarif, die het verder had over een ‘door zijn B-team misleide Trump’.

Maar wie hier echt misleidt, is Iran. Want dat speelt een hoog en gevaarlijk spel, met herinneringen aan eerdere confrontaties en acties. Raketten op snelle boten, zoals gemeld door de Amerikaanse inlichtingendiensten, lijken geen serieuze bedreiging voor Amerikaanse nucleaire vliegdekschepen. Maar wel voor de westerse achilleshiel: de olietankers en andere schepen die langs het Arabische schiereiland varen. Iran schrikt er niet voor terug die zelf of via verwante milities aan te vallen. Een jaar geleden werden er zo in de zeestraat Bar el-Mandeb, de verbindingsroute naar de Rode Zee, meerdere olietankers en andere schepen – waaronder ook het Nederlandse schip Theia – met raketten aangevallen door de door Iran gesteunde Houthi’s. Na meerdere aanvallen in deze zeestraat tussen Jemen en het Afrikaanse continent, staakte Saudi-Arabië alle olietransporten vanuit de Rode Zee.

‘onbekende objecten’

Een week geleden was het weer raak, nu aan de andere kant van het Arabische schiereiland, bij Fujairah, een van de zeven Arabische Emiraten. Vier schepen werden getroffen door ‘onbekende objecten’, die flinke schade veroorzaakten.

Een van de schepen was de Noorse tanker Andrea Victory, waarvan de achtersteven werd opengescheurd. In een vertrouwelijk onderzoeksrapport, dat door Reuters is ingezien, concludeerde de Noorse verzekeraar DNK dat het ‘hoogst waarschijnlijk’ is dat de Iraanse Revolutionaire Gardes achter de aanvallen op de schepen zitten. De aanval zou zijn uitgevoerd met vanaf een ander schip bestuurde onderwaterdrones, elk met een explosieve kop van dertig tot vijftig kilogram. De bomscherven die in de Andrea Victory werden gevonden, komen overeen met die werden aangetroffen na de aanvallen van vorig jaar, van de door Iran bewapende Houthi-rebellen.

Er gelden sinds eind vorige week ­extra veiligheidsmaatregelen voor schepen die door de Straat van ­Hormuz tussen Oman en Iran willen varen, meldt de maritieme nieuwssite Spash247. De bekende verzekeraar Lloyds of Londen heeft zijn ‘gezamenlijke oorlogscomité’ (JWC) bijeengeroepen of er in dit gebied gezien de Iraanse dreiging een ‘oorlogsrisico-premium’ op de verzekeringen moet worden geheven.

tarten

De Revolutionaire Gardes ‘tarten’ de VS zoveel ze kunnen, zonder een rechtstreekse oorlog te provoceren, stelt Midden-Oostencorrespondent Raf Sanchez van The Telegraph.

Het antwoord van Trump aan Iran is daarop heel anders dan gedacht. Ruim een week geleden heeft het Witte Huis de Zwitserse ambassade in Washington al gevraagd, een telefoonnummer aan Iran door te geven om rechtstreeks contact te leggen, zo meldde CNN.

Maar Teheran spot met de geste van Trump. ‘Ze hebben niet het lef om te vechten’, aldus de bevelhebber van de Revolutionaire Gardes, generaal Hossein Salami, zondag in de Tehran Times. Precies die houding is de aanleiding voor de zware Amerikaanse knuppel in de regio, in de vorm van een stevige vlooteenheid, om doorgaand Iraans gestook in te dammen. Juist zo kan escalatie worden voor­komen. Als de ayatollahs en hun ­generaals in Teheran tenminste hun verstand of, nog beter, dat telefoonnummer gebruiken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'De levende God die wij uit de Bijbel kennen, moet wel diep gekrenkt en woedend zijn gemaakt.' De sloop van een kerk in 2015 in het Groningse dorpje Garsthuizen

Hoe bid je na al Gods oordelen voor het bevoorrechte maar ook afvallige Europa?

'Zeg mij wat u voor Europa bidt, en ik zal u zeggen wat uw kijk op Europa is' (ND 30 mei). Dominee Frans van Deursen legt uit hoe en waarom hij bidt.

Fractievoorzitter PvdA GroenLinks en voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.

Frans Timmermans: 'Pas op, want extreem-rechts holt persvrijheid uit en speelt het spel gewiekst'

Met de opkomst van extreem-rechts in Nederland staat de vrijheid van meningsuiting onder druk. Laat Italië, waar de premier procedeert tegen journalisten, een afschrikwekkend voorbeeld zijn, betoogt Frans Timmermans.

Afbeelding

Gaat u bijna met pensioen? Vraag uw werkgever naar de cursus Eerste Hulp bij Ouderenzorg

Werknemers die binnenkort met pensioen gaan, moet je nú een cursus geven, zodat ze als maatschappelijk reservist opgeroepen kunnen worden. Dat is de wens van Gerard Hazenkamp, oud-voorzitter van de ouderenbond PCOB.

Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel. Op de voorgrond zitten de tolken.

NSC-plan maakt Europees bestuur niet beter. En de mogelijkheid om Brussel te controleren ook niet

Onder het motto van goed bestuur wil het NSC van Pieter Omtzigt het Europees Parlement kleiner maken en ook anders laten verkiezen. Dat is volgens Hans Vollaard een onhaalbaar, ondoordacht en ook onwenselijk plan.

Marktdag op het grote Visserijplein in Rotterdam West Delfshaven.

Kerken, stap uit je witte bubbel en zoek contact met mensen van wie je kunt leren

Je krijgt gemakkelijker contact met mensen die op je lijken. Maar groei van de kerk betekent ook: kleurrijker worden, schrijft Marien Kollenstaart, protestants predikant, die kerken hierbij helpt.

Het moge wel duidelijk zijn dat de beslissingen die Israël vandaag neemt, een grote bijdrage zullen leveren aan het vormgeven van de toekomst van het land.

Israël staat ook op het gebied van wapenbezit voor een keuze die heel verkeerd uit kan pakken

In Israël wordt naar de Verenigde Staten gekeken als een land met te veel wapens en te weinig wetten. Maar als er nu niet stevig op de rem wordt getrapt, wordt Israël net zo’n land, waarschuwt onderzoeker Jonathan Metzl.