21 mei 2019 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Lege hulzen

‘Cultuurchristendom is als een bos bloemen op tafel, losgesneden van de wortels.’ In een debat met Thierry Baudet schetste Kees van der Staaij (SGP) eens hoe kwijnend en bederfelijk het geveltjes- en tegeltjes­christendom is van conservatieven zonder evangelie: ‘Christelijke waarden zonder voeding van een levend geloof zie je uiteindelijk een lege huls worden.’

Een religieuze moraal is niet vitaal en overdraagbaar, als ze niet aardt in een geloofsovertuiging, illustreerde ook D66-leider Rob Jetten in een persoonlijk portret in onze zaterdagbijlage. Zijn rooms-katholieke oma vond het ‘misschien nog wel belangrijker om de traditie door te geven dan het geloof te belijden’. Haar kleinzoon (geboren in 1987) is van een generatie die de ­verzuiling niet meer heeft meegemaakt; die ook geen rancune heeft opgekropt tegen het katholicisme waarmee zijn ouders al hadden gebroken. Rond zijn coming out als homo hing niet meer de dreiging van een kerk die hem de deur zou kunnen wijzen. Spannend was slechts of de Brabantse dorpsgemeenschap (voetbal- en carnavalsclub) hem zou accepteren zoals hij was.

Hebben de SGP en haar politieke geestverwanten nog wel een gedeelde ethische basis, vroeg Van der Staaij zich zaterdag af, op het congres van zijn partij. Hij liet in het midden wélke verdeeldheid hem zorgen baart. Enerzijds noemde hij ‘zondagsrust, huwelijk en gezin, en bescherming van het ongeboren leven’ als ‘zegenrijke ordeningen en goede geboden’ voor héél de ­samenleving. Maar bij andere christelijke waarden, namelijk ‘zorg voor de schepping’ en ‘vluchtelingen in nood’, vroeg hij vooral om bescheidenheid, en waarschuwde hij tegen maakbaarheidsdenken. ‘Verlossing uit ellende is geen gevolg van grootse plannen van ­politici. Door Woord en Geest worden zondaren gebracht tot geloof en bekering.’ Dat was een moment van selectieve en ook wel ongepaste bescheidenheid. Want zorg voor Gods schepping, en voor mensen in nood: dat zijn verantwoordelijkheden die het al dan niet bekeerde, zondige individu overstijgen.

De selectieve bescheidenheid van Van der Staaij trekt zijn partij onherroepelijk naar rechts. In dat spoor past zijn hartelijke uitnodiging aan Forum voor Democratie om straks, met een dozijn senatoren, met het kabinet samen te werken zoals de SGP dat heeft voorgedaan. Maar het is ook een gevaarlijk spoor. Want terwijl Van der Staaij omzichtig spreekt over verlies van christelijk ethisch besef in eigen kring, wordt die kring bekoord door conservatieve flirts van Thierry Baudet. Die in een zwierig essay demonstreerde dat juist postchristelijk conservatisme dé legitimatie is om ongelijkheid tussen man en vrouw in stand te houden, voor wie dat wenst.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.