Moeder van overleden Jarne Lemmens (15): “Zondag reed hij nog een wedstrijd. Op maandag werd hij niet meer wakker”

Zijn ouders kunnen het niet vatten: Jarne Lemmens (15), een jonge wielrenner uit Opwijk, is in de nacht van zondag op maandag in zijn slaap overleden. “Zondag heeft hij nog een wielerwedstrijd gereden”, zegt zijn moeder. Zijn hart was eerder op het jaar getest, maar daarbij waren geen problemen aan het licht gekomen.

Cedric Lagast

“Zijn wekker bleef maar rinkelen op maandagochtend, en Jarne stond niet op. Mijn echtgenoot is naar zijn kamer gegaan, omdat het tijd was om naar school te gaan. Jarne bewoog niet. Mijn man heeft nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar het hielp niet meer. We wachten nu nog op de resultaten van de autopsie. De dokter meent dat Jarne een hartaderbreuk gehad heeft.”

LEES OOK. Belgische wielerwereld opnieuw in rouw: 15-jarige renner in slaap overleden

Erwin Lemmens en Annick Verhaevert, de ouders van de overleden jonge wielrenner uit Opwijk, kunnen het niet vatten. Zondagavond ging Jarne gewoon slapen, nadat hij ook die dag een wielerwedstrijd had gereden. “Hij klaagde die avond nergens over.”

© if

“Al sinds hij acht jaar was, is Jarne begeesterd door wielrennen”, zegt zijn moeder. “Hij reed heel goed.” Jarne zat bij de U17 van Rudyco Cycling Team. Een derde plaats op het provinciaal kampioenschap tijdrijden in Vlaams-Brabant in april was dit seizoen zijn hoogtepunt.

Opgave

Zondag was Jarne door zijn ploeg geselecteerd voor de Herman Vanspringels Diamond, een wedstrijd voor nieuwelingen waarbij de renners van Duffel naar Vorselaar reden. “Maar hij heeft de wedstrijd niet uitgereden. Omdat zijn benen niet goed waren, is hij afgestapt.”

Cardiogram

“Bij de start van het seizoen waren zijn resultaten heel goed”, zegt zijn moeder. Jarne trainde intensief, en ging verschillende keren per week met zijn fiets rijden. Vlakke wegritten waren zijn ding. “Maar de laatste tijd gingen zijn prestaties wat achteruit. Op aanraden van de ploeg is hij naar de huisarts geweest, en vervolgens naar een

© if

sportarts.”

Hartproblemen kwamen bij de onderzoeken niet aan het licht. “De arts merkte enkel een ijzertekort in zijn bloedwaarden. Ook bij een cardiogram, dat zoals elk jaar bij de start van het seizoen in januari van zijn hart was afgenomen, waren geen afwijkingen naar boven gekomen.”

Hartstoring

“Zo’n cardiogram toont niet alles”, vertelt de bekende cardioloog Pedro Brugada. Hij betwijfelt of een hartaderbreuk wel de doodsoorzaak is. “Dat overkomt oudere mensen. Als iemand op zo’n jonge leeftijd plots sterft, dan is het vaak het Brugada-syndroom: een erfelijke aandoening die ik ontdekte, waarbij het hart een soort elektrische storing krijgt en hartritmestoornissen vertoont.”

“Belangrijk bij zo’n controle is om ook met de familie te praten. Zijn er familieleden met hartproblemen? Zijn er mensen die bijvoorbeeld onverwachts flauwvallen, die epilepsie hebben, of een onverklaarbaar ongeval hadden? Dat kan allemaal op hartproblemen wijzen, en dan kunnen we extra testen doen. Mensen die klachten ervaren, kunnen het best zo snel mogelijk een specialist raadplegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer