Naar hoofdinhoud
  • Binnenland
    Politiek

    Regering reageert op kritiek dat defensieplan gat van 2 miljard in begroting slaat: "Er is geen alternatief" 

    “Het is een prijs die we graag betalen.” Dat reageert N-VA-fractieleider Axel Ronse op de kritiek dat het defensieplan van de federale regering een gat van 2 miljard euro in de begroting slaat. Vrijdagavond sloot de federale regering een “paasakkoord” waardoor dit jaar bijna 4 miljard euro extra in defensie wordt geïnvesteerd. 2 miljard daarvan is nog niet gefinancierd.

    Tobias Santens
    Gepubliceerd op
  • Vrijdagavond kort na 11 uur 's avonds sloten de partijen van de federale regering een “paasakkoord”. Daarmee werden een aantal maatregelen uit het regeerakkoord verder uitgewerkt, zoals de beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot maximaal 2 jaar.

    Maar vooral voor extra uitgaven in defensie werd de portefeuille opengetrokken. De federale regering wil dit jaar al 3,9 miljard extra investeren in defensie. Voor 2 miljard daarvan zijn dit jaar nog geen middelen gevonden.

    Die 2 miljard uitgaven zullen ervoor zorgen dat het begrotingstekort groter wordt. Net terwijl de regering-De Wever in het regeerakkoord van eind januari er nog een speerpunt van maakte om de begroting structureel op orde te zetten. 

  • Kritiek van oppositie 

  • De oppositie is kritisch voor dat defensieplan, en dan vooral op de manier waarop dat betaald zal worden. “De regering gaat 2 miljard uit de begrotingsdoelstellingen houden. Dat betekent schulden maken en die doorschuiven naar de volgende generaties”, zei Barbara Pas, fractieleider van Vlaams Belang, vanmorgen in De ochtend.

    "Er is zogezegd geen geld voor onze pensioenen, onze zorg, onze sociale zekerheid, maar voor oorlog vinden ze miljarden", reageerde PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw dan weer. 

    Open VLD zegt zelfs dat het gat nog groter is dan 2 miljard euro. "Bij het defensiebudget dat eerder al in het regeerakkoord werd vastgelegd, zat al zo'n 800 miljoen euro die niet gefinancierd was", zegt federaal parlementslid Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat klopt, alleen werd die beslissing al eerder genomen en ook gecommuniceerd. Het bijkomend tekort van 2 miljard euro werd vrijdag pas vastgelegd. 

  • N-VA: “Er is geen alternatief” 

  • "We hebben een heel moeilijke puzzel moeten leggen", reageert fractieleider van N-VA Axel Ronse vanmorgen op de kritiek. "Er wordt nu gedeeltelijk 2 miljard extra schuld gemaakt. Die andere 2 miljard is wel voorzien", benadrukt hij.

    "Als we onze begroting tegelijk gezond willen maken en willen investeren in defensie, dat betekent dat we nu die 2 miljard erbij pakken. En dat is een prijs die we graag betalen, om de veiligheid en de geopolitieke reputatie van ons land hoog te houden", zegt Ronse. "Er is geen alternatief."

    De N-VA-fractieleider zegt dat er tegelijk wel heel wat maatregelen genomen worden die de begroting structureel gezonder maken en waardoor het meer loont om te werken. "We gaan de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd en mensen die werken meer laten bijverdienen door de belastingvrije som op te trekken."

    N-VA benadrukt nog dat Europa al heeft aangegeven dat het soepel zal omspringen met de begrotingsregels, zodat lidstaten meer kunnen investeren in defensie. "Gezien de omstandigheden - de defensieuitgaven, de eventuele handelsoorlog en misschien een recessie - zal men daar waarschijnlijk iets soepeler zijn", zei premier Bart De Wever (N-VA) vrijdagavond al.

    • Waar komt die extra 4 miljard euro voor defensie vandaan?

      Het extra geld voor het defensieplan dat vrijdag werd vastgelegd, komt van verschillende bronnen. 1,2 miljard komt van Euroclear. Dat is het bedrijf waarbij Russisch geld geblokkeerd staat. Onze regering heft belastingen op de winst die op dat geld wordt gemaakt.

      De regering gaat ook aan staatsbank Belfius vragen om uitzonderlijk 0,5 miljard euro (500 miljoen euro) aan dividend uit te keren. 0,1 miljard euro (125 miljoen euro) gaat de regering zoeken bij uitgaven die nu al gebeuren, maar die de stempel “defensie” zullen krijgen. Die uitgaven zullen dus anders "genormeerd" worden. 

      Voor 2 miljard van het defensieplan zijn dus nog geen middelen voorzien. Daardoor zal de begroting opnieuw slechter worden. De regering hoopt dat gat te dichten met leningen bij Europa, maar die moeten natuurlijk terugbetaald worden. Een andere optie is de verkoop van bijvoorbeeld de aandelen die België heeft bij BNP Paribas Fortis.

    • Door de extra uitgaven die in het paasakkoord staan, zal België in 2025 al 2 procent van de totale waarde van de economie (het bbp) uitgeven aan defensie. Dat is al langer de doelstelling van alle landen van de NAVO, de militaire bondgenootschap van Europa en Noord-Amerika. Tot nu betaalde België 1,3 procent van het bbp aan defensie en haalde die doelstelling dus niet.  

  • Meer weten over

Lees ook

Lees ook

  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"