Fruitsap wordt (tijdelijk) goedkoper maar dat is niet per se goed nieuws voor je portemonnee
Een goede sinaasappeloogst en een verminderde interesse van de consument doet de prijs van appelsienen zakken. En dat kan ook gevolgen hebben voor de prijs van sinaasappelsap in de supermarkt. Al is een eventuele prijsdaling mogelijk maar van korte duur, waarschuwt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet. Doordat de productie van grondstoffen steeds meer geconcentreerd wordt op 1 plek, dreigt de prijs snel te stijgen als er iets misloopt met de oogst.
Ooit was het vaste prik op elk familiefeest of een receptie. Wie geen alcohol dronk, greep naar een glaasje sinaasappelsap. Een glaasje appelsiensap bij het ontbijt werd ook lang gezien als een goeie en vooral gezonde manier om de dag te beginnen. Maar de inzichten zijn veranderd waardoor we vandaag steeds minder sinaasappelsap drinken.
Groter aanbod, maar consument haakt af
Het is een wereldwijde evolutie aangedreven door een betere kennis van zaken bij de consument, zegt Pierre-Alexandre Billiet, CEO van het retailplatform Gondola Group in De Wereld Vandaag op Radio 1.
"Vandaag hameren veel nutritionisten op het hoge fructosegehalte in sinaasappelsap. Ze wijzen erop dat fruit beter wordt gegeten dan gedronken. De perceptie dat sinaasappelsap gelijkstaat met gezondheid is de laatste jaren serieus in vraag gesteld. Bovendien zijn heel veel sinaasappelsapproducenten naar geïndustrialiseerde producten gaan grijpen, naar concentraat gemengd met water dus. Terwijl sinaasappelsap vroeger bijna het enige gezonde drankje was zijn er vandaag heel veel gezonde alternatieven. Smoothies, bijvoorbeeld, die allemaal een deel van die markt inpalmen."
Terwijl de vraag daalt, is er op dit moment net meer aanbod, onder meer door een betere oogst in landen als Brazilië. Daarbij komt dat de grondstoffenprijs ook opnieuw daalt na een extreem hoge piek eind vorig jaar. Die 2 zaken samen maken dat de consumentenprijzen de komende dagen of weken wel eens zouden kunnen dalen.
Grondstoffenprijzen schommelen
Die hoge pieken en dalen zijn niet enkel merkbaar bij sinaasappelsap. Ook grondstoffen als cacao en koffie zijn steeds vaker onderhevig aan schommelingen. Een deel van het probleem is dat de teelt ervan heel erg geconcentreerd is, beperkt dus tot een bepaald deel van de wereld. Op die manier bepalen klimatologische omstandigheden of geopolitieke spanningen mee de oogst en dus de prijs.
"Sinds enkele jaren zien we dat de prijs van die grondstoffen heel erg fluctueert", zegt Billiet. "Vroeger was de grondstoffenprijs heel stabiel, de ideale belegging zelfs. Die schommelingen wegen vandaag heel sterk op voedingsproducenten, maar ook op retailers. Zij hebben die prijsschommelingen gedurende jaren kunnen opvangen. De cacaoprijs is bijna maal 2,5 - 3 gegaan maar een reep chocolade is niet 3 keer duurder geworden. Die fluctuatie en afhankelijkheid van bepaalde geografische streken gaan we stilaan wel betalen in onze supermarkten. Daar ben ik bijna van overtuigd."
Onzekerheid
Hij verwijst naar Florida, waar de productie van sinaasappelsap de laatste 20 jaar met bijna 75 tot 80 procent gedaald is. "Die prijsschommelingen zullen wij als consument stilaan gaan voelen in onze portemonnee. Dat geldt voor sinaasappelsap, voor koffie en voor cacao. Het gaat niet alleen over grondstoffen die stijgen of dalen in prijs. Het feit alleen al dat ze heel veranderlijk zijn maakt de situatie ondraaglijk voor de producent of voor de retailer. Dit gaat over de onzekerheid waarvoor we zullen betalen, meer dan om een specifieke prijsstijging of -daling van de grondstoffen."
Herbeluister het gesprek met Pierre-Alexandre Billiet in De Wereld Vandaag