© Marc Soubron

Vlaamse overheid zoekt bewoner om gratis in dit kasteel te wonen (maar er zit een addertje onder het gras)

Heeft er altijd van gedroomd om in een kasteel te wonen? Dan klinkt deze jobaanbieding u wellicht als muziek in de oren: de overheid zoekt een huisbewaarder die gratis in het eeuwenoude kasteel van Gaasbeek mag wonen. Maar denk toch even na voor u zich aan het solliciteren zet. “De huisbewaarder mag het kasteel ’s avonds en ’s nachts geen minuut alleen ­laten”, waarschuwt ­directeur Luc ­Vanackere.

Werner Rommers

Het indrukwekkende kasteel van Gaasbeek in het Pajottenland staat bekend als “het meest romantische kasteel van Vlaanderen”. En iedereen kan zich kandidaat stellen om er te gaan wonen. Helemaal gratis. De Vlaamse overheid, die het kasteel en het enorme 50 hectare grote landschapspark eromheen uitbaat, zoekt een kasteelheer die permanent boven de ingangspoort gaat wonen. Of concreter, een huisbewaarder. Overdag ben je wel vrij, maar tussen 17u ’s avonds en 8u ’s ochtends moét je er zijn.

Flinke dosis lef

“Een droomjob? Ja, maar onderschat het niet”, waarschuwt directeur Luc Vanackere. “Het betekent een enorme belasting op je privéleven. We verwachten dat de huisbewaarder het kasteel ’s avonds en ’s nachts geen minuut alleen laat – óók niet in het weekend. Daarvoor zijn het kasteel en de inboedel té waardevol. Mocht er iets gebeuren, moet er onmiddellijk worden ingegrepen.”

Wie ’s avonds graag naar het toneel gaat, of zijn wekelijkse caféavond niet kan missen, gelieve zich dus te onthouden. Nog om veiligheidsredenen moet de huisbewaarder iedereen die ’s avonds op bezoek komt gedetailleerd registreren. Tevens nodig: een flinke dosis lef. “Het kasteel ligt sowieso afgelegen, en je zal ’s avonds doorheen het verlaten labyrint van gangen en kamers een minutieuze inspectieronde moeten lopen.”

© Kristof Vadino

Geen loon

Ook op het takenlijstje: het hijsen van de juiste vlaggen én het voederen van de statige pauwen die op de binnenplaats rondtrippelen. Wat staat daartegenover? Geen loon. Wel een appartement met drie slaapkamers, boven de imponerende houten toegangspoort van het kasteel.

En laat het robuuste kasteel van Gaasbeek nu geen doorsnee kasteel zijn. Het is gebouwd in 1240 als burcht en doorheen de eeuwen heeft het kasteel er een bijzonder woelige geschiedenis opzitten. Het bouwwerk is “zowel verwoest, geplunderd, heropgebouwd als gerestaureerd”, klinkt het. Sinds 1980 is het in het bezit van de Vlaamse overheid, die er kostbare wandtapijten, schilderijen, goud- en zilverwerk tentoonstelt.

De jobs als huisbewaarder van een kasteel zijn in Vlaanderen op één hand te tellen. “Weliswaar zijn er in Vlaanderen nog zo’n zeshonderd kastelen, reken voor heel België zelfs op een drieduizendtal”, weet Irene Smets, auteur van het recent verschenen boek De Mooiste Kastelen van Vlaanderen. “Maar het merendeel daarvan is in privé­handen en die eigenaars trekken meestal zelf hun plan.”

© Kristof Vadino

Dit krijg je

- Gratis appartement met drie slaapkamers

- Vrije toegang tot kasteel en domein

- Drie weken vakantie

Dit moet je doen

- Elke avond en nacht aanwezig zijn

- Avondlijke inspectie van het volledige kasteel

- Onderhoud van installaties

- Hijsen van de juiste vlaggen

- Voederen van de pauwen