© fisp

Moeder Gitta en dochter Elisabeth schrijven samen therapeutisch kinderboek ‘Col en Pad’

Tijdens een reis naar Barcelona beslisten moeder Gitta Van Lommel en dochter Elisabeth Vanhulle uit Lint om samen een kinderboek te schrijven. Samen brachten ze de therapeutische verhalen van Col en Pad tot leven. Het werd een boek dat kinderen leert om te gaan met emoties. Maar ook ouders kunnen er veel in ontdekken.

Filip Spoelders

Gitta en Elisabeth, respectievelijk autismecoach en psychologe bij het multidisciplinair begeleidingscentrum ‘Tuin van Plato’ in Edegem, werkten twee jaar aan hun eerste boek. “Het werd een therapeutisch kinderboek dat geschikt is voor alle kinderen vanaf de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar. Zelfs ouders zullen het nodige kunnen opsteken dankzij de dubbele bodems en ‘berenwijsheden’ die er in steken”, vertellen Gitta en Elisabeth.

Het verhaal gaat over beer Col die dagelijkse, herkenbare situaties meemaakt, zoals ook kinderen ze beleven. “In onze praktijk krijgen we dikwijls te maken met kinderen die problemen hebben zoals omgaan met angst, stress of slaapproblemen. Met dit gegeven willen we het probleem omdraaien en er een positief boek van maken dat gaat over emoties, veiligheid en verandering.”

Beer Col leefde reeds enkele jaren in de gedachten van moeder en dochter. “We gebruiken Col al even in onze praktijk of bij bepaalde situaties van patiënten. Nu was het tijd om van de beer een echt personage te maken. Het is een grappige beer, een doorzetter, die ook moet omgaan met zijn emoties. Zo start het verhaal dat Col zijn sok kwijt is. Hij is helemaal in paniek en gaat op zoek naar het kledingstuk. Maar je ziet hem uiteindelijk weer grip op zijn leven nemen, ook al is de sok nog niet gevonden. In de huidige maatschappij krijgen kinderen veel prikkels en niet iedereen kan er even goed mee omgaan. Dit verhaal geeft aan dat je je eigen pad weer kan bewandelen.”

Wijsheden voor volwassenen

Naast het verhaallijn dat geschikt is voor kinderen, vinden de auteurs dat het boek ook tips geeft voor ouders. “In de eerste plaats is het een ideaal boek voor een leuk leesmoment tussen ouders en kinderen. Er kan voorgelezen worden of de illustraties, gemaakt door Veerle Hildebrandt, kunnen worden besproken. In de tekeningen zitten diverse zogenaamde ‘berenwijsheden’ en dubbele bodems die ouders zeker zullen ontdekken. Volwassenen die het boek lezen zullen er milder van worden.”

Nieuw boek

Gitta en Elisabeth hebben nu de smaak te pakken. “Het verhaal van Col gaat verder, want we werken al aan een tweede boek. Dit keer zijn we samen naar Sevilla geweest om te brainstormen. Hoewel we samen aan één boek hebben gewerkt, hebben we nooit discussies gehad. We hebben het echt samen opgebouwd. Dat komt omdat we in het dagelijkse leven ook erg goed overeen­komen”, menen moeder en dochter.

Col en Pad werd uitgegeven bij Uitgeverij Het Punt. Het boek kost 18 euro. Er hoort eveneens een padvinderspel bij (9 euro). Voor een pakket betaal je 25 euro. Te bestellen bij de uitgeverij via www.deleeswinkel.be.