© RR

Berre blijft ze met succes netjes bruin bakken

Bakkersgast Berre Ceuppens heeft op het voedingssalon in Brussel de preselectie voor Mondial du Pain in Nantes gewonnen, simpelweg het Wereldkampioenschap voor aspirant-bakkers.

ho

Voor de volledigheid: niet alleen de jonge Berre Ceuppens uit Lommel vertegenwoordigt ons land op het Mondial du Pain dat over een jaar in het Franse Nantes plaatsvindt. Ook zijn coach Stijn Van Kerckhoven is een evenwaardig lid in dit tweekoppige team. Het duo is al aardig op elkaar ingespeeld, want Van Kerckhoven gaf les aan Ceuppens tijdens zijn bakkersopleiding in Sint Jozef Geel. Het duo won een jaar geleden ook al deze wedstrijd, waarna Berre onder het toeziend oog van zijn leerkracht-begeleider een internationale wedstrijd voor aspirant-bakkers ging winnen in het Spaanse Valencia.

Om naar het Mondial du Pain te mogen, moest het duo maandag in Brussel in zes uur tijd allerlei verschillende broden bakken, van stokbroden over pistolets tot nutritionele broden, heel wat patisserie bereiden en een eetbaar fantasiestuk creëren. Zo’n tijdsbestek van zes uur is eerder krap bemeten en bovendien staat er onafgebroken een internationale vakjury op je vingers te kijken. Maar Berre bewees in het verleden al met hoge druk om te kunnen.

Focus aan als tijd ingaat

“Hij komt in de omgang als een vrolijke losbol over, maar hij maakt een mentale klik van het moment dat de klok begint te tikken. Dan is hij ineens enorm gefocust. Waarom ik hem uit onze opleiding als kandidaat voor deze wedstrijden koos, kan ik eigenlijk zelf niet precies zeggen. Maar ik had vanaf het begin het goede gevoel dat hij dit wel zou kunnen”, zegt Stijn Van Kerckhoven.

En dan te denken dat het prijsbeest eerst een opleiding in de hotelschool in Hasselt begon. “Maar dat was toch niet mijn ding”, lacht Berre. “Ik doe dit bakkerswerk echt enorm graag. Al tijdens mijn opleiding werkte ik in de weekends en vrijetijd al mee in een bakkerij in Lommel.”