Peter Keymeulen (N-VA) grijpt de burgemeesterssjerp

De kogel is door de kerk. Peter Keymeulen (N-VA) wordt op 1 januari volgend jaar de nieuwe burgemeester van Herselt. Oud-secretaris Milo Anthonis (MMM) zal de gemeenteraad voorzitten.

ALAIN TRAPPENIERS

De partij N-VA en burgerbeweging Mensen Met Mensen (MMM) hebben maandagavond een bestuursakkoord gesloten voor de komende zes jaar. “De programma’s van beide partijen sluiten goed op elkaar aan”, reageert Peter Keymeulen (N-VA) daags na het akkoord. “Ik denk niet dat je zeven verschillen zal vinden.”

Ultieme poging

Tijdens de onderhandelingen deed huidig burgemeester Luc Peetermans (CD&V+2230) nog een ultieme poging om N-VA op andere gedachten te brengen. In een bericht op Facebook richtte hij zich tot de partij. “N-VA weet dat ik altijd een grote voorstander van het kartel CD&V-NVA was”, aldus Peetermans. “Vreemd dat hun lijsttrekker tot op heden zelfs niet wil praten met mij, ook al hadden we samen afgesproken om na de verkiezingen eerst met elkaar te praten. Ik heb N-VA gisteren laten weten dat de burgemeesterssjerp voor mij niet hoeft, ondanks het feit dat we de grootste fractie zijn en dat ik meer dan dubbel zoveel voorkeurstemmen kreeg. Het belang van de gemeente en de bevolking komt voor het persoonlijk belang.” Het mocht niet baten.

Nieuwe gezichten

Met een meerderheid van 12 op 23 zetels stootten N-VA en MMM de burgemeester na dertig jaar van de troon. Zijn plaats wordt op 1 januari volgend jaar ingenomen door Peter Keymeulen. Milo Anthonis, de kopman van MMM, zal de gemeenteraad voorzitten. “Ik was dertig jaar gemeentesecretaris van Herselt”, aldus Milo. “Die ervaring zal zeker van pas komen in het beleid. Ik zie mezelf dan ook in een coachende rol van de andere leden van het nieuwe college van de burgemeester en schepenen.” Voorlopig maken twee nieuwe gezichten hun opwachting in het bestuur. Elke Verlinden (MMM) wordt schepen van Welzijn, collega Raf Vangenechten (MMM) mag aan de slag met Openbare werken.

Stijlbreuk

Bij N-VA start huidig gemeenteraadslid Mireille Colson als eerste schepen, maar daar kan nog verandering in komen. Door haar uitstekende resultaat bij de provincieraadsverkiezingen, Colson behaalde maar liefst 19.373 voorkeurstemmen, is er een mogelijkheid dat Mireille een mandaat opneemt bij de bestendige deputatie. Binnen afzienbare tijd zal hierover duidelijkheid zijn. Voorts zijn de namen van de andere N-VA-schepenen en de concrete invulling van de functies nog niet vastgelegd. “Die zaken moet intern nog bekeken worden. Timing? Ik ga me niet vastpinnen op een datum. Het is belangrijker dat we de oefening goed doen dan dat er een timing wordt vooropgesteld”, aldus Keymeulen.

De kandidaat-burgemeester liet dinsdag weten dat het nieuwe bestuur voor een stijlbreuk zal zorgen. “We gaan voor een open communicatie en zullen goede voorstellen van de oppositie meenemen in het beleid”, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER