Vier slechtvalkjes geboren in kerktoren op Koxplein, ook goed nieuws uit andere Antwerpse nesten

Borgerhout/Antwerpen/Hoboken/Wilrijk/Mortsel -

In de toren van de Heilige Familie en Sint-Corneliuskerk op het Koxplein zijn vier slechtvalkjes geboren. Volgens vogelspecialist Maarten Mortier verkeren de dieren in goede gezondheid. Ook in andere Antwerpse nesten valt heuglijk nieuws te rapen.

Laurens Van Aert

Groot was de vreugde toen een koppel slechtvalken afgelopen jaar vier eieren uitbroedde in de kerktoren op het Koxplein. Na vijf jaar zonder kuikens zagen uiteindelijk drie jonge vogels het levenslicht. Zij kregen er deze week nog eens vier broers of zussen bij.

LEES OOK. Vier eieren voor Borgerhoutse slechtvalken: “Het leven van een slechtvalk is als een soap”

“Enkele dagen geleden zijn er inderdaad vier eitjes uitgekomen”, vertelt slechtvalkspecialist Maarten Mortier. “Op het eerste gezicht lijken de kuikens gezond. Eén vogeltje is wat kleiner dan de rest. Het is afwachten of hij of zij voldoende eten zal krijgen.”

Hij of zij, want over het geslacht van de piepjonge slechtvalken kan Mortier nog niets kwijt. “Over drie weken gaan we de vogels ringen. Dan ontdekken we hun geslacht aan de hand van het gewicht en de lengte van hun vleugels.”

Slechtvalkspecialist Maarten Mortier volgt alles op de voet.© Jan Van der Perre

Opvallend: een van de kuikens die vorig jaar geboren werd op het Koxplein, zweeft nog altijd rond in de buurt van het ouderlijke nest. “De puber is ondertussen bijna zo groot als zijn ouders. Hij durft weleens eten te stelen van zijn kleine broers of zussen, al valt dat tot nu toe reuze mee. Het is hoe dan ook een bijzondere situatie.”

“Of hij een bedreiging vormt voor de kuikens? Dat valt af te wachten. Er zijn slechtvalken die hun ouders helpen bij het voeden van jonge kuikens. Dit is hier nog niet gebeurd. We stellen vast dat de oudere broer zich voorlopig niet agressief opstelt tegenover zijn jongere gezinsleden.”

De kerktoren op het Koxplein.© Jan Van der Perre

Dat mama en papa slechtvalk nog steeds in de buurt rondvliegen, is dan weer minder opvallend. “Zij hebben een vast territorium. Zolang zij niet sterven en niet genekt worden door concurrentie van andere koppels, kunnen ze zeker tien à vijftien jaar blijven. Zij hebben geluk, want vaak wordt er gevochten om een broedlocatie. Dit jaar valt het mee, behalve op het Kiel.”

“De vogels hebben een vast territorium. Zolang zij niet sterven en hun nest niet ingepikt wordt door concurrentie, kunnen ze zeker tien à vijftien jaar blijven”

Maarten Mortier

Slechtvalkspecialist

Desondanks valt er ook leuk nieuws te rapen uit de wijk. “Op het Kiel zijn voorlopig drie van de vier eitjes uitgekomen. Het laatste volgt wellicht snel. De jongen zijn nog superklein. Het is dus even afwachten hoe het hen de komende dagen zal vergaan.”

“Twee weken geleden werden er aan het Loodswezen op het Eilandje drie vogeltjes geboren”, gaat Mortier verder. “Daar lijkt alles prima te gaan. Ze groeien naar behoren en krijgen voldoende eten van hun ouders.”

Pechvogels

Dat slechtvalkkuikens af en toe ook pechvogels zijn, bleek afgelopen weekend in Mortsel. De drie kuikens in de nestkast bij het bedrijf Agfa-Gevaert zijn gestorven. “Wellicht door een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, oordeelt Mortier. “Het is een van de beste nestplaatsen in Vlaanderen, maar de jonge vogels waren niet voldoende gewapend tegen de extreme weersomstandigheden.”

LEES OOK. Voor het eerst in zeventien jaar geen nieuwe Mortselse slechtvalken: drie kuikens overlijden in twee dagen tijd

“De jongeren waren net te groot om beschermd te worden door hun ouders. Als hun dons nat wordt en de wind erop komt, gaan ze helaas razendsnel achteruit.”

Gelukkig zitten er volgens Mortier nog voldoende andere koppels in de regio. “Bij Umicore in Hoboken en in de haven bijvoorbeeld. Helaas is het onmogelijk om die nesten nauw te volgen via camerabeelden. Je moet beneden postvatten en van daaruit proberen in te schatten wat er gebeurt. Dat is eens wat anders”, besluit de specialist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Dieren