© rr

Voedselpakketten ontvreemd bij vrouwenorganisatie: “Zo bestolen worden, is erg pijnlijk voor ons”

Twee diefstallen nopen het Intercultureel Vrouwencentrum (IVCA) tot een crowdfunding. Dieven gingen er aan de haal met alle voedselpakketten, dus alle hulp is nu welkom.

dvd

Het Intercultureel Vrouwencentrum, gevestigd in de Paleisstraat in Antwerpen, zet zich al jaren in voor een actieve participatie van vrouwen en meisjes in de samenleving. Het is sinds 2012 een deelwerking van het CAW Antwerpen. Eén van de activiteiten bij IVCA is het organiseren van een voedselbank waar vrouwen en moeders in kansarmoede pakketten kunnen komen ophalen. Maar twee diefstallen brengen die werking nu in gevaar.

Puinhoop

De eerste feiten dateren van december. Toen gingen inbrekers aan de haal met onder andere laptops en cash geld. Een week later, begin januari, kwamen mogelijk dezelfde daders terug. Dit keer gingen ze aan de haal met alle voedselpakketten die klaargezet waren. Alleen wat zakken chips en flessen cola lieten ze onberoerd. “Ze hadden er een echte puinhoop van gemaakt”, zegt teamleider Ingrid ter Maat. “Kasten waren beschadigd en alles lag verspreid over het gebouw. Met zo’n diefstal geconfronteerd worden, dat is behoorlijk pijnlijk.”

Het IVCA is deels afhankelijk van de Belgische Federatie van Voedselbanken voor de levering van de producten. “Maar in het algemeen hebben wij meer nodig dan wat we aangeleverd krijgen. Nu alles ook nog eens is gestolen, is de nood nog hoger. Vooral droge voeding als rijst en pasta is welkom. Ook verzorgingsproducten als deodorant en shampoo kunnen we goed gebruiken. We delen onze pakketten twee keer per week uit en bereiken er zo’n 70 vrouwen mee, van alleenstaande moeders tot vrouwen met grote gezinnen. Alle beetjes helpen.”

Geen alarm

IVCA werkt met een kleine groep vast personeel en verder met een tachtigtal vrijwilligers. “Wij zijn een organisatie met beperkte middelen en kunnen het ons dus jammer genoeg niet permitteren om te investeren in een alarm- of camerasysteem”, aldus Ter Maat.

De organisatie heeft een crowdfundingpagina opgestart waarop mensen die dat willen een bijdrage kunnen leveren. Van de beoogde 2.000 euro was gisteravond al meer dan 1.200 euro ingezameld. De pagina is te vinden via de website van het IVCA: www.ivca-caw.org.