Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Coach Arsène Wenger vertrekt na 22 jaar bij Arsenal

Coach Arsène Wenger vertrekt na 22 jaar bij Arsenal
Beeld Photo News

Arsène Wenger vertrekt eind dit seizoen, na maar liefst 22 jaar, als trainer van Arsenal. Dat heeft de Londense topclub bekendgemaakt. Het bericht komt na maanden, zelfs jaren, van speculaties over de positie van de 68-jarige Fransman, die een contract had tot de zomer van 2019. 

De prestaties van de ploeg vallen al jaren tegen, maar Wenger was naar eigen zeggen verslaafd aan zijn baan en vreesde het zwarte gat. Zijn ploeg staat momenteel zesde in de Premier League en speelt volgende week in de halve finale van de Europa League.

Onder het regime van de Fransman is de prijzenkast van Arsenal drie landskampioenschappen en zeven FA Cups rijker geworden, maar zijn betekenis gaat veel verder dan zilverwerk. Hij maakte een einde aan ‘Boring, Boring Arsenal’. Hij liet de Noord-Londenaren mooi, elegant en artistiek voetbal spelen, met name in de jaren na de millenniumwisseling. Het team met Patrick Vieira, Thierry Henry en Dennis Bergkamp kwam bekend te staan als The Invincibles. In het seizoen 2003-04 werd het zelfs ongeslagen kampioen, iets wat zelfs het Manchester City van nu niet is gelukt.

Lange droogte

In 2006 bereikte Wenger met zijn team de finale van de Champions League, maar in Parijs bleek Barcelona iets te sterk te zijn. Daarna begon een lange droogte waarin Arsenal wel telkens in de top 4 eindigde (en tot vorig jaar altijd voor rivaal Tottenham) en overwinterde in Europa, maar nooit een prijs wist te winnen. Het veroveren van de FA Cup in 2014, 2015 en 2017 vormde een troost voor de grote club. De bekerzeges verbloemden het verval dat steeds sneller ging. Het staat nu 33 punten achter kampioen Manchester City en veertien achter buurman Tottenham.

Wenger maakte een einde aan ‘Boring, Boring Arsenal’. Hij liet de Noord-Londenaren mooi, elegant en artistiek voetbal spelen, met name in de jaren na de millenniumwisseling

De spelers leken het geloof in hun trainer te hebben verloren, getuige vijf uitnederlagen op een rij in de competitie. Volgens voetbalanalist Alan Shearer luisteren ze niet eens meer naar Wenger. Arsenal moet zelfs oppassen dat Burnley niet de zesde plek verovert. Alleen in Europa presteren de spelers momenteel goed, alsof ze hun baas, Le Professeur, een afscheidscadeau willen geven in de vorm van zijn eerste Europese trofee, die tevens toegang biedt tot de Champions League.

Bij zijn vertrek zal hij ruim 800 Premier League-wedstrijden vanop de bank hebben gevolgd, een record. Maar Manchester Uniteds Alex Ferguson, zijn grote rivaal, is langer trainer geweest. "Ik heb de club met volle inzet en integriteit geleid", verklaarde de reeds legendarische Wenger. Als kandidaatopvolgers vallen de namen van Thierry Henry, Joachim Löw en Diego Simeone.

Lange droogte
Beeld AFP