LIVE. Veiligheidsadviseur Israël: “Oorlog in Gaza duurt nog minstens zeven maanden”

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Michiel Thijs

Meisje en drie Hezbollah-strijders gedood bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië

Bij Israëlische bombardementen in Syrië is woensdag een jong meisje om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische ministerie van Defensie. Bij Israëlische luchtaanvallen in Homs, in het centrum van het land, kwamen dan weer drie Hezbollah-strijders om het leven, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die vanuit Londen opereert.
"De Israëlische vijand lanceerde luchtaanvallen op de kustplaats Banyas", zo klinkt het. "Daarbij werd een klein meisje gedood en raakten tien burgers gewond".
Michiel Thijs

Politie zet traangas en waterkanon in bij betoging aan Israëlische ambassade in Ukkel

De politie heeft woensdag omstreeks 19.30 uur opnieuw traangas gebruikt en het waterkanon ingezet bij de pro-Palestijnse betoging aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Daarbij zijn zeker een duizendtal jongeren en studenten aanwezig en stromen er nog mensen toe.

Net zoals dinsdagavond zijn woensdag opnieuw honderden studenten uitgerukt naar de Palestijnse ambassade om de Israëlische gewelddaden in Palestina aan te klagen. De oproep werd gelanceerd door de bezetters van de ULB en VUB nadat dinsdagavond een studente uit de bezetting van de VUB vol in het gezicht werd geraakt door het waterkanon en daardoor geopereerd moest worden.

De studenten hekelen dat de Belgische overheid te weinig actie onderneemt om de Israëlische gewelddaden in Palestina aan te klagen. Vooral het bombardement in Rafah van afgelopen weekend roept veel woede op bij de studenten en jongeren.

De studenten hebben woensdagavond actie gevoerd aan de Israëlische ambassade en het kruispunt daarnaartoe afgezet. Omstreeks 19.30 uur zette de politie opnieuw het waterkanon in en vuurde traangasgranaten af op de studenten om ze uit elkaar te drijven.

"We zijn hier vandaag aanwezig omdat we vinden dat het schandalig is dat één van onze medestudenten gisteren naar het ziekenhuis moest afgevoerd worden na een vreedzame betoging tegen de genocide van Israël in Palestina", aldus Ruaa, een van de bezetters van het VUB Palestine Solidarity Network. "De politie heeft absurd agressief gereageerd, daarom staan we hier vandaag weer."
Michiel Thijs

Israël heeft volledige controle over bufferzone tussen Gaza en Egypte

Het Israëlische leger controleert sinds woensdagnamiddag de volledige lengte van de zogenaamde Philadelphi-corridor, een 14 km lange strook tussen Gaza en Egypte, zo meldt het Israëlische leger.
De Israëlische opmars in de corridor zet de Israëlisch-Egyptische relaties verder onder druk. Beide landen tekenden in 1979 een vredesverdrag waarbij de corridor als bufferzone werd ingesteld. In januari al dreigde Caïro ermee dat een "bezetting" van de corridor door Israël een inbreuk zou vormen op het 45 jaar oude verdrag. Egypte verwerpt ook de Israëlische bewering dat het de wapensmokkel mogelijk zou maken of toestaan.
Michiel Thijs

Houthi-rebellen eisen aanvallen op van verschillende schepen voor kust van Jemen

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben woensdag verschillende aanvallen op meerdere schepen voor de kust van Jemen opgeëist. De aanvallen zijn een reactie op het militair offensief van het Israëlische leger in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook.

De bulkcarrier Laax, een schip dat onder de vlag vaart van de Marshalleilanden met een Griekse bemanning, meldde dinsdag dat het werd getroffen door drie raketten. Het schip raakte beschadigd, maar zette zijn reis voort. "Eén bemanningslid raakte gewond", meldt het Joint Maritime Information Centre, dat de aanvallen op schepen voor de kust van Jemen volgt.

De militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen, Yahya Saree, bevestigt op het sociale mediakanaal X de aanvallen. Saree verklaart dat de aanvallen op de Laax en vijf andere schepen een reactie zijn op de "misdaden van de zionistische vijand tegen de ontheemden in Rafah".

Sinds november hebben de Houthi's tientallen aanvallen uitgevoerd in de Rode Zee en de Golf van Aden. Met deze aanvallen willen ze hun solidariteit met de Gazaanse bevolking tonen. Als reactie op de Jeminitische agressie zette de VS, een nauwe bondgenoot van Israël, een multinationale troepenmacht in. In januari voerden ze, met hulp van het Verenigd Koninkrijk, ook al aanvallen in Jemen uit.
Michiel Thijs

WHO betreurt volledige stopzetting van medische evacuaties uit Gaza

Doordat de medische evacuaties in de Gazastrook zijn stopgezet, gaan er nog meer mensen sterven. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. De evacuaties, die vooral voor mensen met een chronische ziekte en oorlogswonden zijn, werden stopgezet bij het begin van de Israëlische aanvallen op Rafah begin mei.

Volgens de woordvoerster van de WHO, Margaret Harris, moeten ongeveer 10.000 mensen geëvacueerd worden. Meer dan 6.000 mensen hebben verwondingen opgelopen tijdens de oorlog, minstens 2.000 anderen hebben chronische ziekten. 

De meeste medische apparatuur die nodig is voor bijvoorbeeld chemotherapiebehandelingen en dialyses is verdwenen in het gebied. Sinds het stopzetten van de medische evacuaties uit Gaza zijn er duizenden ernstige gewonden bijgekomen, zegt Harris.

De WHO pleit al langer voor medische evacuaties van Gazanen, maar slechts een klein aantal gewonden in de door oorlog geteisterde kuststrook heeft daar toestemming voor gekregen.
Michiel Thijs

Israël heeft al drie kwart van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

Het Israëlische leger controleert vandaag 75 procent van de zogenaamde Philadelphicorridor, een 14 km lange strook tussen Gaza en Egypte, zo heeft de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi gezegd. In een interview met openbare omroep Kan zegt hij woensdag dat het grensgebied tussen Egypte en de Gazastrook de voorbije 17 jaar een "smokkelparadijs" geworden is. Samen met Egypte moet Israël er nu voor zorgen dat langs daar geen wapens meer gesmokkeld kunnen worden, klinkt het.

Op termijn zal Israël erin slagen de hele corridor te controleren, omdat er geen andere "vrijwilligers" zijn, verwacht Hanegbi. Een Israëlisch burgerbestuur in Gaza wil Tel Aviv niet, maar het hoopt op een nieuw Palestijns leiderschap. Dat is pas mogelijk op "de dag na Hamas".

De Israëlische opmars in de corridor zet de Israëlisch-Egyptische relaties verder onder druk. Beide landen tekenden in 1979 een vredesverdrag waarbij de corridor als bufferzone werd ingesteld. In januari al dreigde Caïro ermee dat een "bezetting" van de corridor door Israël een inbreuk zou vormen op het 45 jaar oude verdrag. Egypte verwerpt ook de Israëlische bewering dat het de wapensmokkel mogelijk zou maken of toestaan.

De Israëlische oorlog in de Gazastrook zal zeker tot eind dit jaar duren, verwacht Hanegbi nog. De veiligheidsadviseur ziet nog zeker zeven maanden gevechten. Die zijn nodig om de heerschappij van Hamas en zijn militaire capaciteiten te vernietigen, klinkt het. "We hebben een lange adem en uithoudingsvermogen nodig."
Michiel Thijs

Controverse in Spanje na bezoek van leider extreemrechtse Vox-partij aan Israël

Een onverwacht bezoek van de leider van de Spaanse extreemrechtse partij Vox aan Israël leidt woensdag tot de nodige controverse in eigen land. Santiago Abascal ontmoette dinsdag in Israël premier Benjamin Netanyahu en stelde er de Spaanse erkenning van Palestina als staat aan de kaak. Volgens de linkse regering van premier Pedro Sanchez "moedigde" Abascal "de oorlog aan".

Abascal maakte zijn trip dinsdagavond wereldkundig op X, het vroegere Twitter. Hij postte foto's waarop hij naast Netanyahu staat, voor een Israëlische vlag. Eerder dinsdag had Spanje Palestina net officieel erkend als staat, nadat de ministerraad het nodige besluit goedgekeurd had. Ook Ierland en Spanje hebben onlangs Palestina erkend als staat.

Israël reageerde reeds zeer verontwaardigd op de erkenning en riep de ambassadeurs uit de drie landen terug. Premier Netanyahu hekelde de erkenning van Palestina als een "beloning voor terrorisme". Buitenlandminister Israël Katz beschuldigde de Spaanse premier Sanchez zelfs van "medeplichtigheid" aan "oproepen tot genocide op het joodse volk".

In Spanje veroordeelden de conservatieve Partido Popular, de grootste oppositiepartij, en Vox de erkenning van de staat Palestina. Volgens Vox feliciteerde Abascal tijdens zijn bezoek de Israëlische regering voor hun "standvastigheid" tegenover Hamas  en hekelde hij de Spaanse beslissing. Abascal maakt ook gewag van een afleidingsmanoeuvre in het licht van een gerechtelijk onderzoek naar corruptie tegen de vrouw van de premier. Dat onderzoek is de "ware reden" van de Spaanse erkenning, klonk het op X.

De Spaanse buitenlandminister José Manuel Albares veroordeelde alvast de ontmoeting met klem. Hij beschuldigde de voorman van Vox van het "aanmoedigen van de oorlog" terwijl de Spaanse regering net "oplossingen voor vrede zoekt". Abascal "omhelst de politiek van valse informatie, leugens, laster en beledigingen van de meest extreme elementen van de regering Netanyahu", klonk het bij de Spaanse openbare omroep RTE.
 
Sanchez richtte zich woensdag in het parlement tijdens een zeer gespannen debat tot PP-leider Alberto Núñez Feijóo en vroeg hem wat hij vindt van de foto en de "aanmoeding om de bombardementen op Gaza en Rafah voort te zetten".
Wim Verhaert

Israëlische ambassade in Mexico in lichterlaaie nadat manifestanten met molotovcocktails gooien

Enkele honderden activisten hebben woensdag brand gesticht bij de Israëlische ambassade in Mexico-Stad. Bij de gewelddadige bestorming raakten zeker vijf politieagenten gewond, melden Mexicaanse media. Er zou met stenen en molotovcocktails zijn gegooid naar de diplomatieke post. De politie gebruikte traangas om de pro-Palestijnse menigte uit elkaar te drijven. De demonstranten wilden naar eigen zeggen aandacht vragen voor de situatie in Rafah. Daar vielen deze week tientallen doden in een kampement door een brand na een Israëlische aanval, maar volgens het leger kwam dat mogelijk door munitie van Hamas dat stond opgeslagen en explosies veroorzaakte.   
Wim Verhaert

Studenten beëindigen sit-in aan VLIR-kantoren in Brussel

 De sit-in aan de kantoren van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in Brussel is omstreeks 13.30 uur afgelopen nadat de studenten op eigen houtje het gebouw hebben verlaten.
Wim Verhaert

Veiligheidsadviseur Israël: “Oorlog in Gaza duurt nog minstens zeven maanden”

De oorlog in Gaza duurt nog minstens zeven maanden, zo stelt de nationale veiligheidsadviseur van Israël. Tzachi Hanegbi verwacht dat de gevechten tegen terreurorganisatie Hamas in ieder geval de rest van dit jaar voortduren. “Binnen Gaza heeft het leger van Israël nu de controle over drie kwart van de Philadelphi-corridor en ik geloof dat het dit alles mettertijd ook onder controle zal krijgen", stelt Hanegbi tegenover de Israëlische publieke omroep KAN. Hij verwijst met de Philadelhi-corridor naar de bufferzone tussen de Gazastrook en Egypte. Dat Israël daar nu grotendeels de controle heeft, moet ervoor zorgen dat wapensmokkel vermindert. "Samen met de Egyptenaren moeten we ervoor zorgen dat wapensmokkel wordt voorkomen.”
Wim Verhaert

Veertigtal Vlaamse studenten doen sit-in aan Vlaamse Interuniversitaire Raad in Brussel

Een veertigtal studenten van de universiteiten VUB, UGent, KU Leuven en UAntwerpen hebben woensdag omstreeks 11.00 uur actie gevoerd aan het kantoorgebouw van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in de Ravensteingalerij in Brussel. Ze eisen dat de Vlaamse rectoren werk maken van een algemene academische boycot tegen Israël en alle banden met Israëlische instellingen opschorten.

De actie vond plaats op de tweede verdieping van een kantoorgebouw in de galerij. Daar had volgens de studenten normaal gezien rond 12.30 uur een vergadering moeten plaatsvinden van de rectoren van de Vlaamse universiteiten. Die werd echter geschrapt vanwege de sit-in. 
Enkele studenten werden ontvangen voor een gesprek met een vertegenwoordiger van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Er werd de studenten ook gevraagd het gebouw te verlaten.
Wim Verhaert

WHO levert voor het eerst sinds 13 mei brandstof en goederen aan het noorden van Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er dinsdag voor het eerst sinds 13 mei in geslaagd om het noorden van de Gazastrook te bereiken om brandstof en materiaal te leveren aan het Al-Ahli ziekenhuis. Dat heeft haar directeur-generaal woensdag bekendgemaakt. "Het Al-Ahli ziekenhuis behandelt twee keer zoveel mensen als waarvoor het ontworpen is, het mist chirurgische apparatuur en het personeel wordt niet betaald", schreef Tedros Adhanom Ghebreyesus op het sociale netwerk X (het voormalige Twitter). Voorlopig kunnen er "'s avonds geen levensbelangrijke chirurgische ingrepen worden uitgevoerd door een gebrek aan gespecialiseerd personeel", verklaarde de directeur-generaal. Hij voegde er nog aan toe dat de WHO een medisch noodteam probeert ter plaatse te sturen.
Wim Verhaert

Twintig humanitaire organisaties waarschuwen voor valse "illusie van verbetering" in Gaza

Een groep van twintig humanitaire organisaties waarschuwt in een gemeenschappelijk statement dat er een "illusie van verbetering" heerst over de humanitaire situatie in de Gazastrook. Onder andere Artsen Zonder Grenzen, Save the Children, Oxfam en Amnesty International vrezen dat het aanhoudende Israëlische offensief in het zuiden van Gaza nog sneller zal leiden tot slachtoffers van honger, ziektes en het gebrek aan medische hulp. 

Het openen van nieuwe grensovergangen en het aanleggen van het Amerikaanse humanitaire dok zijn volgens de coalitie slechts tijdelijke, "cosmetische" oplossingen die de aandacht afleiden van het feit dat "de humanitaire respons op instorten staat". Volgens de Verenigde Naties zijn tussen 7 en 27 mei net iets meer dan 1.000 vrachtwagenladingen geleverd via alle grensovergangen samen. Eerder stelden de VN dat er ongeveer 500 ladingen per dag nodig zijn om een hongersnood in de Gazastrook af te wenden. De organisaties roepen daarom eens te meer op tot een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren" om humanitaire hulplevering te verzekeren.

Dat statement publiceerden ze dinsdag, op de dag dat het Amerikaanse ministerie van Defensie aankondigde dat de aanlegsteiger in Gaza minstens een week buiten werking zal zijn. De Amerikaanse pier heeft door slechte weersomstandigheden schade opgelopen en moet hersteld worden.
Wim Verhaert

Israëlisch leger meldt drie overleden soldaten in Rafah

Het Israëlische leger (IDF) meldt dat drie van zijn soldaten dinsdag gedood zijn bij gevechten rond Rafah, in het zuiden van Gaza. Volgens Israëlische media stierven de drie door een ontploffing die plaatsvond toen ze een gebouw binnengingen. Drie andere Israëlische soldaten raakten bij het incident gewond. The Times of Israel meldt dat de soldaten slachtoffer werden van een boobytrap. In twee andere incidenten in Gaza raakten drie andere Israëlische soldaten gewond.
Wim Verhaert

Wapenexperts: aanval op vluchtelingenkamp Rafah gebeurde met Amerikaanse bommen

De bommen die het Israëlische leger inzette voor zijn bombardement van een Palestijns vluchtelingenkamp in Rafah, zijn van Amerikaanse makelij. Dat bevestigen vier wapenexperts aan CNN. Volgens de experts gaat het om het type GBU-39, een vorm van precisiemunitie. Ze kwamen tot die conclusie op basis van beelden op sociale media die de locatie van de aanval tonen.

Aan de hand van de herkenbare vleugel van de bom die tussen het smeulende puin lag, konden de experts het wapen relatief eenvoudig identificeren. Het serienummer op die vleugel toont dat de bom in Californië geproduceerd is. De GBU-39 is een product van luchtvaartbedrijf Boeing. Hoewel het om precisiemunitie gaat, benadrukt wapenkenner Chris Cobb-Smith bij CNN dat "elke munitie, zelfs van deze grootte, altijd een risico inhoudt in een dichtbevolkt gebied". De aanval en daaropvolgende brand kostten volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid minstens 45 mensen het leven.
Wim Verhaert

Brusselse studenten roepen op tot nieuw protest aan ambassade van Israël in Ukkel

De Brusselse studenten van de studentenbezettingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) roepen in een gezamenlijk statement op sociale media op tot een nieuw grootschalig protest aan de Israëlische ambassade woensdagavond. De studenten zijn geschokt over "het politiegeweld en de repressie aan de Zionistische ambassade" van dinsdagavond, en stellen dat ze "het volledige recht en de plicht hebben" om harder op te treden voor Palestina.

Tijdens een spontane actie van verschillende pro-Palestijnse organisaties en studentenbewegingen dinsdagavond, waarbij honderden mensen bij aanwezig waren, besloot de politie het waterkanon in te zetten, traangas te gebruiken en wapenstokken boven te halen om de betogers uiteen te drijven. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen