Sciensano

Via sociale media verkochte ‘covid-19-zelfmedicatie’ schadelijk voor volksgezondheid

De voorbije drie jaar werden in België zo’n 22.000 eenheden vervalste ivermectinetabletten onderschept.© abaca

Het FAGG en Sciensano waarschuwen voor vervalste ivermectinetabletten die via sociale media worden gepromoot als zelfmedicatie tegen covid-19. Doordat het gebruik ervan tot resistentie tegen parasieten leidt, vormt het een mogelijk risico voor de volksgezondheid.

Geike Put

De voorbije drie jaar werden in België liefst 22.000 eenheden vervalste ivermectinetabletten in postpakketten gevonden. “Sinds het begin van de coronacrisis circuleren op sociale media, vooral op Tiktok, video’s die beweren dat ivermectine een goedkoop, effectief middel is tegen covid-19”, aldus Ann Eeckhout, woordvoerster van Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Het werkt tegen parasieten, zoals schurft, maar niet tegen een virus als corona. Er is dus geen klinisch bewijs voor die beweringen.”

De duizenden inbeslaggenomen tabletten werden door Sciensano geanalyseerd en blijken ernstige kwaliteitsproblemen te hebben. Eeckhout: “Bij 65 procent van de tabletten was er sprake van een tekort aan ingrediënten die maken dat ivermectine zijn werk doet. Normaal gezien zit er 3 mg ivermectine in de tabletten, maar dat is niet het geval bij de vervalste. Daarnaast was bijna de helft van de tabletten besmet met bacteriën die ernstige maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.”

Volksgezondheid in gevaar

Door die onjuiste dosering kunnen de tabletten ook “leiden tot resistentie tegen de parasieten waarvoor het medicijn echt bedoeld is”, zegt de woordvoerster. De parasieten worden dan steeds sterker en beter bestand tegen de medicijnen die ze net moeten bestrijden. Dat is zorgwekkend voor de volksgezondheid, omdat er maar weinig nieuwe effectieve medicijnen zijn ontwikkeld om die parasieten te bestrijden.

“Het gebruik van ivermectine kan sowieso al ernstige bijwerkingen hebben, zoals verlaagde bloeddruk, hallucinaties en verwardheid”, legt Eeckhout uit. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot coma en overlijden. “Het medicijn is in België alleen verkrijgbaar met een medisch voorschrift, dus mensen kopen de tabletten aan via buitenlandse webshops of online marktplaatsen”, aldus Eeckhout.