© ram

“Omdat pesten en agressie niet stoppen aan de schoolpoort”

In het stadhuis hebben de burgemeester, de politie en organisaties die met kinderen werken het charter tegen pesten ondertekend. Er zijn al stappen ondernomen om (cyber)pestgedrag aan te pakken.

Ronny van den Ackerveken

De datum van de ondertekening is niet toevallig gekozen. 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. “In juni hebben we het label van Kindvriendelijke Stad ontvangen”, zegt burgemeester Tinne Rombouts (CD&V). “Een van de prioriteiten daarvan is de weerbaarheid van de kinderen in Hoogstraten versterken. We doen dit niet alleen, maar samen met partners die met kinderen werken. Het gaat om de Opvoedingswinkel, het Jongerenadviescentrum Jac en de scholen.”

Ook de politie Noorderkempen heeft het charter mee ondertekend. “Wij pakken het pestgedrag voornamelijk aan via de scholen”, zegt Sofie Vanaken van politie Noorderkempen. “Het kan ook in de thuissituatie als het daar een impact heeft op een kind. Fysiek pestgedrag lijkt zich in Hoogstraten zelden voor te doen.”

Meldpunt

De afgelopen jaren schonken de Hoogstraatse scholen al aandacht aan pesten. Een aantal leerkrachten en directieleden volgde een speciale opleiding herstelgericht werken in groep. “Pesten en agressie stoppen niet aan de schoolpoort”, legt Tinne Rombouts uit. “Met De Lijn zijn afspraken gemaakt om pesten tijdens het schoolvervoer te melden. In de bussen vestigen affiches de aandacht van de medereizigers op het probleem en kunnen ze ongepast gedrag doorspelen aan een meldpunt.”

Afhankelijk van de melding wordt die doorgegeven aan de betrokken school, aan De Lijn of, bij ernstige feiten, aan de lokale politie.

Mediawijsheid

Daarnaast stijgt door de sociale media het fenomeen van cyberpesten bij jongeren. “Op die manier wordt anoniem pesten gemakkelijker, maar de effecten kunnen meer impact hebben. Onze betrachting is om de mediawijsheid te verhogen. Dit voorjaar werd een infoavond Veilig Online georganiseerd voor ouders en opvoeders. Er worden nog andere acties rond de verhoging van mediawijsheid uitgewerkt. Het is niet de bedoeling om personen te viseren, wel het pestgedrag”, besluit Tinne Rombouts.

Onder impuls van vijf Spijkerleerlingen werd twee jaar geleden de kortfilm Has#tag gemaakt. Daarin komt het probleem van sexting (verspreiden van seksueel getinte foto’s) in de aandacht.