© Marc Herremans

Oostende stippelt parcours met bankjes uit om oudere inwoners aan het bewegen te krijgen

Senioren bewegen nog altijd veel te weinig. Dat fenomeen wil de stad Oostende nu aanpakken met de start van zes ‘zilverroutes’, op maat van de oudere bevolking. Dat zijn korte wandelingen van maximaal 3,4 kilometer. Elke 250 meter is er een zitbankje waar de wandelaar even op kan rusten. Een goed initiatief, vinden experts én ouderen.

eva de poorter, edwin fontaine

Oostende merkt het vooral in het centrum van de stad: hun oudere inwoners bewegen te weinig. Een fenomeen dat onder senioren overigens vaker voorkomt. Met zes zogenoemde ‘zilverroutes’ wil de Koningin van de Badsteden daar nu verandering in brengen: korte wandelroutes van 1,6 tot 3,4 kilometer lang. Tussen twee rustpunten hoef je maximaal 250 meter te wandelen. Dan kom je al een bankje of openbaar toilet tegen, rustpunten die allemaal op de uitgetekende plannetjes in de brochure staan. Net als de aed-toestellen die ingezet kunnen worden bij hartfalen.

De routes staan niet aangegeven met bordjes, dus wie er eentje wil uitkiezen, moet wel een brochure gaan halen. Inwoners, waar de stad met dit initiatief op mikt, kunnen er een op de kop tikken in alle ontmoetingscentra en openbare gebouwen, en bij dokters en ziekenfondsen.

© Marc Herremans - Mediahuis

Nieuwe heupen

De routes zijn nog maar sinds gisteren beschikbaar, toch ging Oostendenaar Eric Rondelez (73) samen met zijn vrouw Monique al even op verkenning. Een brochure had hij nog niet, maar hij hoorde een vriend van hem er wel over bezig. “Ik ga er binnenkort eentje halen, alleen al uit nieuwsgierigheid”, zegt hij. “Ik vind het goed dat die routes er zijn. Blijven bewegen is belangrijk. Zelf heb ik twee nieuwe heupen, waarvan eentje wat slechter is waardoor ik met een stok moet lopen. Ik ga dus geregeld wandelen, zodat alles goed blijft marcheren.”

Preventie van dementie

Dat blijven bewegen, hoe beperkt ook, belangrijk is voor ons lichaam, bevestigt ook Nele Van Den Noortgate, diensthoofd van de afdeling Algemene Geriatrie in het UZ Gent. Zij juicht het initiatief in Oostende dan ook toe. “Voor onze spieren en ons hart en bloedvaten is beweging positief. De zuurstofvoorziening is beter en ook onze bloeddruk blijft meer onder controle. Ook onze geest heeft er baat bij. Beweging is dan ook belangrijk bij de preventie van dementie. Wanneer we wandelen wordt het motorische gedeelte van de hersenen actief, dat verantwoordelijk is voor de beweging. Door de verbindingen tussen de verschillende hersendelen activeert die beweging ook de andere delen van de hersenen, zoals het geheugen.”

Ook bij ouderenvereniging OKRA merken ze dat senioren te weinig bewegen. “Ouderen denken bij beweging vaak aan intensief sporten, iets dat hen moet doen zweten. Maar dat hoeft niet”, zegt Ingrid Peeters van OKRA-SPORT+, de sporttak van de vereniging. “Een wandeling is de meest laagdrempelige vorm van bewegen, zeker voor de oudsten. Als sporten voor hen haalbaar is, zetten ze sneller de stap. Dat de zilverroutes in de onmiddellijke omgeving te vinden zijn, is een extra stimulans voor inwoners die minder mobiel zijn.”

Praatje slaan

Een extra voordeel van de zes wandelingen is de kansen op sociaal contact die de bankjes bieden. Het gebrek daaraan kan bij senioren een probleem zijn, merkt Van Den Noortgaete op. “Ze zijn vaak alleen en ontmoeten weinig mensen. Als ze dan even rusten op een bankje, kunnen ze er een praatje slaan met iemand. Zo leren ze nieuwe mensen kennen.”

En wie weet vinden ze er wel iemand om samen de routes mee te wandelen.

© Marc Herremans - Mediahuis

© Marc Herremans - Mediahuis