© Action Images via Reuters

VIDEO. “Dit is één van de meest sportieve gebaren die ik ooit gezien heb”: Ronnie O’Sullivan weigert bal te potten op WK snooker (maar wordt wel uitgeschakeld)

Een bijzonder moment tijdens de kwartfinale op het WK snooker tussen Ronnie O’Sullivan en Stuart Bingham. O’Sullivan weigerde een bal te potten, nadat hij door een oneffenheid in de tafel een uitgelezen kans kreeg om er 7-5 van te maken. O’Sullivan verloor uiteindelijk de partij en mag een achtste wereldtitel voorlopig vergeten.

Maxime Caeyman, Belga

Bij een 6-5 stand in het voordeel van O’Sullivan moest de scheidsrechter de zwarte bal ‘respotten’ (herplaatsen), omdat die niet op de juiste plaats bleef liggen door een oneffenheid in de tafel. De zwarte bal rolde een paar millimeter van z’n punt, waardoor O’Sullivan toch de rode bal kon potten en zo 7-5 te maken. De Engelsman wilde echter geen voordeel halen uit de situatie en besloot de rode niet te potten. “Dit is één van de meest sportieve gebaren die ik ooit gezien heb in de sport”, zo toonde commentator Neil Robertson zich positief verbaasd over de actie van O’Sullivan, die luid applaus kreeg van de toeschouwers.

Het bracht O’Sullivan alleszins geen geluk, want nadat Stuart Bingham 6-6 maakte, moest hij uiteindelijk met 13-10 z’n meerdere erkennen in z’n landgenoot. Geen achtste wereldtitel dus voor O’Sullivan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Om een plaats in de finale geeft Bingham Jak Jones (WS-44) partij. Die dertigjarige Welshman stuntte met 13-9-winst tegen ‘s werelds nummer twee Judd Trump. In de andere halve finale staat David Gilbert (WS-31), die het WK opende met 10-9-winst tegen titelverdediger Luca Brecel (WS-4) en woensdag de Schot Stephen Maguire (WS-28) met 13-8 versloeg voor een plaats bij de laatste vier, tegenover Kyren Wilson (WS-12). Die nam woensdagavond met 13-8 de maat van viervoudig wereldkampioen John Higgins (WS-13).

Na de uitschakeling van Higgins en zevenvoudig wereldkampioen O’Sullivan is Bingham de enige halvefinalist die het WK al eens won. In 2015 versloeg hij Shaun Murphy in de finale met 18-15. De Noord-Ier Mark Allen (WS-3), in de achtste finales met 13-12 uitgeschakeld door Higgins, is door het falen van Trump en O’Sullivan zeker dat hij het seizoen als nummer een van de wereld af zal sluiten. Luca Brecel doet dat als nummer drie, tenzij Kyren Wilson het WK wint.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer