
Geen gordel en 2,44 promille alcohol in zijn bloed: onderzoek naar ongeval Tom Waes afgerond
Televisiepresentator Tom Waes droeg geen gordel bij zijn verkeersongeval eind november en had 2,44 promille alcohol in zijn bloed. Dat komt neer op 14 standaardglazen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS. Ook de datum van zijn proces is bekend: op 5 mei moet Waes voor de rechter verschijnen.
Op 29 november botste het bekende VRT-gezicht tegen een botsabsorbeerder aan de Kennedytunnel, nadat hij op restaurant en op café was geweest op het Antwerpse Zuid. Waes werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Dat de presentator op de bewuste avond te veel gedronken had, was al geweten. Maar nu het onderzoek is afgerond, is ook duidelijk geworden hoeveel promille Waes in zijn bloed had: 2,44.
5 keer toegestane hoeveelheid
Hoe moeten we dat promillage inschatten? "Dat is heel hoog, we kunnen zeggen dat iemand dan dronken is", zegt toxicoloog Christophe Stove van de Universiteit van Gent. "De toegelaten limiet ligt op 0,5 promille, dus dit is ongeveer 5 keer de toegestane hoeveelheid."
Uitgedrukt in aantal glazen staat 2,44 promille gelijk aan 14 eenheden, ofwel 14 pilsjes. Let wel: een zwaar bier telt bijvoorbeeld voor 2 eenheden.
Geen enkele bestuurder kan dan nog het verkeer inschatten
"Hoeveel glazen iemand nu kan drinken om onder de toegestane limiet te blijven, hangt ook af van de lichaamsbouw. Zo zou een zwaarder persoon meer kunnen drinken dan iemand met een lichtere lichaamsbouw", aldus Stove.
Hoe dan ook is niemand met 2,44 promille alcohol in het bloed in staat om achter het stuur te kruipen, benadrukt de toxicoloog. "Geen enkele bestuurder kan dan nog het verkeer inschatten, vanzelfsprekend ook niet iemand met een zwaardere lichaamsbouw."

Datum proces bekend
Waes moet op 5 mei voor de rechter verschijnen in het gerechtsgebouw van Antwerpen. "We gaan kijken of de zaak dan behandeld kan worden, wat het parket betreft wel", zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.
In de rechtbank zal Waes zich moeten verantwoorden voor rijden onder invloed, aanrijden van een hindernis, rijden zonder gordel en onopzettelijke slagen en verwondingen. Dat laatste omdat een arbeider in de botsabsorbeerder lichtgewond raakte bij het ongeval.
Bekijk: parketwoordvoerder Kristof Aerts geeft meer uitleg

Welke straf staat Waes te wachten?
Welke straf de programmamaker gaat krijgen, valt moeilijk te voorspellen, zegt politierechter Siegfried Stallaert. "Elke rechter houdt rekening met andere principes."
Mogelijke straffen zijn een geldboete tot 16.000 euro en een rijverbod tot 5 jaar voor het rijden onder invloed. "De rechter is bovendien verplicht om Waes een alcoholslot van minstens 1 jaar op te leggen."
Voor onopzettelijke slagen en verwondingen riskeert Waes in theorie een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar, die wellicht met uitstel zal worden uitgesproken, een rijverbod tot 5 jaar en een geldboete tot 8.000 euro.
"Voor het aanrijden van een hindernis kan de rechter nog een boete tot 2.000 euro opleggen en voor het niet dragen van een gordel tot 240 euro", aldus Stallaert.
De verhakkelde Porsche 911 Carrera waarmee Waes reed, is eind februari geveild voor 37.000 euro. Een deel van de opbrengsten gaat naar een goed doel.
2,44 promille in het bloed, wat betekent dat?
- 0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer.
- 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent "aangeschoten", je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. Vanaf 0,5 promille ben je strafbaar, voor beroepschauffeurs is dat al vanaf 0,2 promille.
- 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
- 3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): je bent zwaar dronken, je kan je bewegingen niet langer coördineren, je zintuigen zijn volledig verdoofd.
- 4 promille: je bent helemaal "van de kaart", met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.
- 5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.
Deze beoordelingen komen van de "alcoholcalculator". De politie laat weten dat het uiteraard om schattingen gaat. "Je alcoholgehalte hangt af van je geslacht, de snelheid waarmee je drinkt, je lengte, gewicht, wat je gegeten hebt..." en "met sommige factoren wordt geen rekening gehouden, zoals individuele verschillen op gebied van stofwisseling en leverwerking, medicatiegebruik, hoeveelheid voedsel in de maag, enz.". Eigenlijk is er dus maar één advies: best is helemaal niet te drinken als je moet rijden.