Ashley Judd (links) en Harvey Weinstein (rechts).
Foto: VRT

Hollywood geschokt na nietigverklaring van veroordeling van Harvey Weinstein: "Zo is het dus om vrouw te zijn in Amerika"

Verschillende Hollywood-actrices reageren geschokt op de nietigverklaring van de veroordeling van Harvey Weinstein voor seksueel misbruik in de staat New York. De voormalige filmproducer was in 2020 veroordeeld, maar de hoogste rechtbank in New York heeft die veroordeling teruggedraaid omdat er tijdens het proces getuigen gehoord zouden zijn die niets met de zaak te maken hadden.

De Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel in de staat New York voor 2 aanklachten van seksueel misbruik en 1 voor verkrachting. Het hof van beroep in New York heeft die veroordeling gisteren nietig verklaard, want "de veroordeling is het gevolg van een oneerlijk proces".

Er zijn fouten gemaakt, zegt het hof. Zo hebben er tijdens het proces vrouwen getuigd die geen deel uitmaakten van de aanklacht tegen Weinstein. Hij moet nu een nieuw proces krijgen.

Wie is Harvey Weinstein?

Harvey Weinstein is een voormalige Amerikaanse filmproducent en mede-oprichter van het productiebedrijf Miramax Films en later The Weinstein Company. Hij was een invloedrijke figuur in Hollywood, vooral in de jaren 90 en 2000. Hij was betrokken bij het produceren van veel bekroonde films, waaronder 'Shakespeare in love', 'Pulp fiction', en 'The king's speech'.

In 2017 kwamen verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie tegen Weinstein aan het licht. Volgens slachtoffers had Weinstein zijn macht en positie misbruikt om vrouwen seksueel te intimideren. Dat leidde tot de wereldwijde beweging #MeToo, waarin slachtoffers van seksueel misbruik en intimidatie hun verhalen deelden. In de nasleep van Weinstein kwamen in Hollywood, maar ook daarbuiten, meerdere verhalen over misbruik in de entertainmentindustrie naar boven.

Actrice Ashley Judd: "Dit is verraad"

"Voor veel mensen is dit niet te begrijpen", zegt NOS-correspondent Rudy Bouma vanuit de VS. "In het bewuste proces hebben ook vrouwen getuigd die zeggen een slachtoffer te zijn van Weinstein. Ze traden op als ondersteunende getuigen in het proces, hun beschuldigingen werden daar niet berecht."

"Weinsteins advocaten hadden daar bezwaar tegen aangetekend en hebben nu gelijk gekregen. Dit komt hier aan als een mokerslag. Dit is niet zomaar een zaak van misbruik, maar de zaak die #MeToo in gang zette."

Meerdere Hollywood-stemmen zijn boos, geschokt en teleurgesteld. Actrice Ashley Judd, die als een van de eersten Weinstein had beschuldigd, is nu ook een van de eersten om te reageren. In een interview met BBC noemt ze de beslissing van de rechtbank "verraad" voor wie seksueel geweld meemaakte.

"Dikwijls zeggen overlevers dat het verraad en de morele schade die we binnen het systeem lijden nog erger zijn dan de seksuele lichaamsinvasie die we al hebben meegemaakt", zeg Judd. "Dit is oneerlijk ten opzichte van de overlevers. Wij leven nog steeds in onze waarheid. En wij weten wat er is gebeurd."

Judd maakt deel uit van de groep mensen voor en achter de schermen in Hollywood die "Silence breakers" genoemd worden. Zij brachten destijds seksueel misbruik en aanranding in de entertainmentwereld volop onder de aandacht en gaven zo het startsein voor #MeToo.

Op een persconferentie van enkele "Silence breakers" gisteren verklaarde Judd: "Dit is dus hoe het is om een vrouw te zijn in Amerika, we moeten nog altijd leven met mannelijke claims op onze lichamen".

Bekijk: Actrice Ashley Judd en Tarana Burke, oprichter van de #MeToo-beweging, zijn bij de eersten om te reageren

Videospeler inladen...

"In de steek gelaten door het rechtssysteem"

Ook andere actrices die Weinstein hebben beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik hebben zich uitgesproken. Oscarwinnares Mira Sorvino schrijft dat ze "geschokt" was en "walgde van een rechtssysteem dat aanleunt bij roofdieren en niet bij slachtoffers".

Actrice Rose McGowan zegt in een video: "Wat ze ook onderuithalen, ze kunnen niet wegnemen wie we zijn en wat we weten, wat we hebben meegemaakt en wat we in dit leven kunnen bereiken". "Wij zijn geen slachtoffers. Wij zijn mensen die verwond zijn door het kwaad."

Actrice Rosanna Arquette zei aan The Hollywood Reporter: "Harvey werd terecht veroordeeld". "Het is jammer dat de rechtbank zijn veroordeling heeft vernietigd. Als overlevende ben ik meer dan teleurgesteld."

Actrice Katherine Kendall is "verbijsterd". "Dit is een vreselijke waarschuwing dat slachtoffers van aanranding gewoon geen gerechtigheid krijgen. Ik voel mij volledig in de steek gelaten door het rechtssysteem op dit moment."

Tarana Burke, die gezien wordt als de grondlegger van #MeToo, stelt dat "momenten als deze benadrukken waarom bewegingen zoals #MeToo noodzakelijk zijn".

Ook rechters trekken van leer

Maar niet alleen Hollywood is misnoegd. "De rechters van het hof van beroep in New York waren verdeeld", vertelt correspondent Rudy Bouma. "4 stemden voor de nietigverklaring, 3 tegen. In hun commentaren trekken de rechters die tegen stemden, fel van leer tegen hun collega's."

"Zo schreef een van hen dat deze beslissing past in een verontrustende trend van niet te verklaren vonnissen inzake seksueel geweld. Een andere rechter schreef dat het decennia van vooruitgang na een eeuwenlange misogyne (vrouwonvriendelijke, red.) traditie in het recht in gevaar bracht."

Het hof van beroep in New York heeft gezegd dat ondersteunende getuigenissen tot een oneerlijk proces hebben geleid. "Maar de regels daarover zijn anders van staat tot staat", zegt Bouma. "In Californiƫ bijvoorbeeld, waar Weinstein ook is veroordeeld, waren ook ondersteunende getuigen op het proces en daar kan het wel. Het is een ingewikkelde juridische discussie."

En wat nu?

Het hof in New York heeft geoordeeld dat Harvey Weinstein een nieuw proces moet krijgen. "De advocaat van een van de slachtoffers die hem in dat proces had aangeklaagd, heeft al gezegd dat zijn cliƫnt overweegt om opnieuw te getuigen. Ook al is dat proces enorm traumatiserend voor haar."

Weinstein blijft wel in de cel, omdat hij in CaliforniĆ« is veroordeeld tot 16 jaar cel voor intimidatie en misbruik. "Mogelijk wordt hij naar CaliforniĆ« overgeplaatst om daar een nieuw proces af te wachten." Ā 

Meest gelezen