Electrabel haalt stroomboten van onder het stof

© belga

In de strijd tegen het stroomtekort in ons land bekijkt Engie Electrabel ook de mogelijkheid om grote stroomboten in te zetten. Dergelijke powerships worden doorgaans ingezet in oorlogsgebieden of ontwikkelingslanden. De elektriciteit op dergelijke stroomboten wordt opgewekt door diesel of gas te verbranden.

pse, wwi

Engie Electrabel, het grootste elektriciteitsbedrijf van ons land, bestudeert het inhuren van stroomboten om de elektriciteitsvoorziening van ons land in de maanden januari en februari te verzekeren. Dat bevestigt woordvoerster Hellen Smeets van Engie Electrabel. Maar ze voegt er onmiddellijk aan toe dat er nog niets concreets is.

Het inzetten van een of twee powerships om de stroombevoorrading van ons land te garanderen is naar verluidt deze week aan bod gekomen bij de taskforce die door minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) in het leven is geroepen over de bevoorradingsproblemen. Er wordt beklemtoond dat de optie stroomboten nog in een embryonale fase zit.

Stroomboten zijn schepen met zeer grote dieselgeneratoren aan boord. De grootste ter wereld hebben een capaciteit van 460 megawatt. Ter vergelijking: Doel 1 en 2, de kleinste kernreactoren in ons land, hebben elk een capaciteit van 433 megawatt.De elektriciteit op dergelijke stroomboten wordt opgewekt door diesel of gas te verbranden. Voor het milieu is het gebruik van een stroomboot bijgevolg niet zo’n goede zaak.

Zoeken naar locaties

Op het eerste gezicht passen de stroomboten in het plan van Engie Electrabel om voor de komende winter 750 megawatt extra elektrische capaciteit te vinden. Onder meer door een pak dieselgeneratoren in te huren. Tot nu toe luidde het dat dit 100 megawatt moest opleveren. Maar de stroombotenpiste die Electrabel bewandelt, gaat uit van schepen die goed zijn voor paar honderd megawatt.

Het inzetten van stroomboten is geen optie voor november, stelt Hellen Smeets van Electrabel. Omdat er heel wat bij komt kijken om zulke schepen in te schakelen.

Het gaat om zeeschepen. Een van de hamvragen is waar aangesloten kan worden op het hoogspanningsnet. Het is in de Vlaamse havens alvast uitkijken naar een geschikte plek. In de Antwerpse haven zijn alvast locaties in beeld dicht bij de Schelde, zoals de kerncentrale van Doel en de site van de voormalige elektriciteitscentrale in Schelle.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat naar de inzet van stroomboten wordt gekeken. In 2014, toen er in België door de onbeschikbaarheid van de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3 ook gevreesd werd voor stroomtekorten tijdens de winter, liet de toenmalige staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet (CDH), die mogelijkheid al eens onderzoeken.

Eerder deze week bleek dat Engie Electrabel gasturbines in de gesloten steenkoolcentrale van Genk-Langerlo en een kleine elektriciteitscentrale op de terreinen van het chemiebedrijf Monsanto in de Antwerpse haven heeft gehuurd om de winter door te komen.