Luister naar

Amsterdam verbiedt rondleidingen op de Wallen

Nieuws
De gemeente Amsterdam gaat per 2020 het geven van rondleidingen langs de ramen op de Wallen verbieden. ‘Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie’, zegt wethouder Udo Kock.
redactie nd
woensdag 20 maart 2019 om 14:43

Amsterdam

De maatregel is onderdeel van een breder plan om de rondleidingen in de stad beter te kunnen reguleren. Zo komt er ook een verbod op gratis rondleidingen, gaat het maximum aantal deelnemers naar beneden van twintig naar vijftien en moeten deelnemers een belasting betalen voor de rondleiding.

Het college van B en W heeft om meerdere redenen besloten rondleidingen op de Wallen te gaan verbieden. Ten eerste moet het de drukte in het gebied tegengaan, maar daarnaast vindt het de rondleidingen ook niet respectvol richting sekswerkers. Sinds vorig jaar hebben gidsen een ontheffing nodig als ze een rondleiding willen geven op de Wallen. Daarvan zijn er nu 1600 verleend. Daarmee is de overlast al flink afgenomen, maar toch geeft meer dan 80 procent van de ondernemers in de seksbranche aan dat de rondleidingen een negatieve invloed hebben op hun omzet. Sekswerkers zelf ondervinden ook ernstige overlast van de rondleidingen, zoals grof gedrag en ongewenst fotograferen.

Per week krijgen ongeveer duizend groepen een rondleiding langs de ramen op de Wallen. Op de drukste momenten van de dag zijn er op het Oudekerksplein volgens de gemeente Amsterdam zo’n 28 groepen per uur aanwezig. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Overzicht van de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Minder mensen bij de Nationale Herdenking op de Dam. Maar toch: 'We wilden dit gevoel graag eens ervaren'

Er hangt een merkwaardige sfeer bij de herdenking op de Dam. Er lopen meer agenten rond, bezoekers worden gefouilleerd en het is leeg. ‘Dit grote gevoel, met z’n allen bij elkaar.’

De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.

Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'

Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. 'Ik groeide op in een gewond gezin'

Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.