20 maart 2019 om 03:00
Luister naar

Mediacolumn: Laat onze dochters slank zijn

Laatst zat ik in een kerkdienst waar Psalm 144 werd gezongen. Niet vreemd. Psalmen zingen is typisch iets voor kerkgangers. Maar mijn lippen weigerden toen het script van de samenzang luidde: ‘Laat onze dochters slank en sierlijk zijn, zoals pilaren op het tempelplein.’

Ik keek om me heen, zocht naar jonge meiden in de rijen. Moet ik meezingen met een wensdroom over het uiterlijk van ‘onze dochters’? Dat ze ‘slank en sierlijk’ zijn? Daarvoor had ik net te veel over anorexia gehoord. En los daarvan voelde het raar: in de kerk een ideaalbeeld te bezingen dat is gefixeerd op de decoratieve kracht van slanke meisjes. Brr.

De bewuste tekst komt uit De Nieuwe Psalmberijming van de stichting Dicht bij de Bijbel. Psalm 144 is door de voorzitter zelf berijmd. Zaten we daarmee zíjn ideale vrouwbeeld uit te serveren als kerkgangers onder elkaar? Of dat van de oorspronkelijke psalmdichter? En maakt het antwoord uit, voor de vraag of ik het meezing?

Een oudere psalmberijming lijkt erop: ‘laat onze dochters ranke zuilen zijn van een paleis’. Een nog oudere versie spreekt van dochters ‘als stenen naar den eis gehouwen, op hoeken eens paleis’. De onberijmde Statenvertaling houdt het bij: ‘onze dochters als hoekstenen, uitgehouwen naar de gelijkenis van een paleis’.

Het is aannemelijk dat die hoekzuilen van het bouwwerk in Psalm 144 een ideaalbeeld belichamen. Welk ideaal? Dat vrouwen ‘hoekstenen’ zijn? Dat ze er welgedaan en krachtig uitzien? Dergelijke opties zouden mijn voorkeur hebben.

Maar er valt vast veel voor te zeggen dat genoemde hoekzuilen vooral ter decoratie dienden. En dan refereert de psalm wellicht niet aan hun draagkracht maar aan hun ideale uiterlijke vorm. En mogelijk stonden ze voor de psalmdichter daarmee symbool voor de ideale vorm van vrouwen. In onze expliciete beeldcultuur zou hij dan hebben kunnen zeggen: Laat ‘onze dochters’ gevormd zijn naar de vrouwen die parfumreclames sieren. Helemaal vreemd is dat niet aan de Bijbel en daar heb ik het soms best moeilijk mee. Zo eindigt het boek Job met: ‘In het hele land waren er geen mooiere vrouwen dan de dochters van Job.’ Alsof Jaap Jongbloed likkebaardend klaarstaat om met een van die dochters langs een ver zandstrand te gaan lopen; voor zijn tamelijk lege programma Het mooiste meisje van de klas. En dan verzint hij teksten zoals hij die maandagavond in de voice-over uitkraamde: ‘Af en toe trok er in haar leven een wolk voor de zon. Uiteindelijk schijnt ze als nooit tevoren.’

Ik ga er, op mijn beste momenten, van uit dat ik bij God ooit schijn als nooit tevoren. Zullen alle vrouwen dan slank en sierlijk zijn? Ik zou het zomaar kunnen denken, omdat ik het voor mezelf nu ook al best wil. Dat is het tegenstrijdige van ideaalbeelden: wat je opjaagt, jaag je vaak na. Reclamemakers weten dat. Influencers spelen erop in. Onze beeldcultuur is ervan vergeven. En zo wordt duidelijk hoe ideaalbeelden een mal worden waarin veelvormigheid gaat knellen. En daarom zing ik dus even niet mee met teksten als: ‘Laat onze dochters slank en sierlijk zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.