Luister naar

Watersnood zorgt voor dood en chaos in Papua

Nieuws
Overstromingen en modderstromen hebben sinds zondag aan zeker 89 mensen het leven gekost in Papua. Zware regenval zorgt voor chaos in de noordelijke regio Sentani.
Gerhard Wilts
woensdag 20 maart 2019 om 18:17
Watersnood zorgt voor dood en chaos in Papua
Watersnood zorgt voor dood en chaos in Papua

Jayapura

De vrees is groot dat het dodental nog verder oploopt, want ten minste zeventig mensen worden nog vermist, melden nieuwsmedia in Indonesië. Bijna zevenduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Zij worden opgevangen in tijdelijke kampen, scholen en overheidsgebouwen. De provinciale autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd voor een periode van twee weken. ‘De verwoestingen zijn gigantisch’, vertelt Wietse Tolsma van de christelijke organisatie Hapin, die hulp geeft aan Papoea’s in nood. Hij is op werkbezoek in het rampgebied, en is zich ‘rot geschrokken’ van de omvang van het drama. ‘De ramp voltrok zich ’s nachts, de duisternis maakte het extra traumatisch.’

De meeste slachtoffers zijn, aldus Tolsma, Bergpapoea’s die naar de kustgebieden zijn verhuisd. ‘Op de hellingen hebben ze vaak bomen gekapt om een huisje te bouwen en tuinen aan te leggen. De zware regens hadden vrij spel, het water en modderlawines zorgen voor een grote chaos.’ De Hapinmedewerker sprak dominee Dorman Wandikbo, die zondagnacht telefonisch contact had gehad met een slachtoffer dat in een boom was geklommen. ‘Die man zag opeens zijn vrouw en kinderen voorbij drijven. Hij sprong ze achterna, maar is jammerlijk verdronken. Nu de regens afnemen, raken de wegen verstopt door overlevenden die op zoek gaan naar vermisten.’

kerken

Hapin is begonnen met kleinschalige noodhulp, en rekent op hulp van Nederlandse kerken die actief zijn met zending in de getroffen regio. Voedsel, dekens en huisvesting zijn dringend nodig, aldus Tolsma. ‘Veel slachtoffers krijgen tijdelijke opvang. De mensen die in overheidsgebouwen verblijven, moeten daar volgende week weer weg. De overheid schuift de verantwoordelijkheid voor hen door naar plaatselijke kerken.’ De meeste slachtoffers vielen in Jayapura, de hoofdstad van de provincie, waar zeker vijftig doden te betreuren zijn. Veel gewonden hebben botbreuken of hoofdwonden. Tal van huizen staan onder water, meldde de Indonesische rampenbestrijdingsdienst BNPB. Wegen zijn verdwenen onder een dikke laag modder en zeker twee bruggen zijn door het natuurgeweld weggeslagen. Het puin bemoeilijkt de zoektocht naar overlevenden.

De zware regens begonnen zaterdagavond en zorgden zondagochtend vroeg voor overstromingen en aardverschuivingen. Indonesië kampt vaker met watersnood tijdens het regenseizoen van oktober tot april. Begin dit jaar kwamen ruim zeventig mensen om bij overstromingen in Sulawesi. In maart raakten honderden inwoners van West-Java dakloos door zware regenbuien. In september vorig jaar kostte een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ruim tweeduizend inwoners in Sulawesi het leven. <

onlusten

In het zuiden van de provincie Papua zijn bij gevechten tussen separatistische Papoea-rebellen en het Indonesische leger zeker vijftien doden gevallen. De onlusten zijn hard neergeslagen en zorgen voor een vluchtelingenstroom, vooral naar Wamena in het noorden. De autoriteiten doen weinig om de ontheemden op te vangen, omdat de rust zou zijn hersteld. Hapin wil ook in Wamena voor honderden vluchtelingen noodhulp opzetten, verklaarde woordvoerder Wietse Tolsma.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.