Direct naar artikelinhoud
Justitie

Verkeerscriminelen kunnen nog moeilijker naar de cel: "Dit is dodelijk"

Politierechters vrezen dat de herziening van de onmiddellijke aanhouding leidt tot meer straffeloosheid.Beeld ANP

Politierechters voelen zich met de rug tegen de muur gezet, nu Koen Geens (CD&V) "hun wapen" afneemt. De minister voor Justitie heeft de strafdrempel voor onmiddellijke aanhouding verhoogd, waardoor wegpiraten nauwelijks nog achter tralies zullen verdwijnen.

Verkeersstraffen – rijverboden of boetes – worden vandaag de dag moeilijk en heel traag uitgevoerd.  "Dat is echt een pijnpunt", zegt politierechter Kathleen Stinckens. "En ook gevangenisstraffen worden vaak niet uitgevoerd. Voor zware verkeerscriminelen is het eigenlijk goed om ze onmiddellijk aan te houden en naar de gevangenis over te brengen, zodat ze voelen dat we het verkeersrecht serieus nemen."

Bovendien heeft een politierechter er vaak het raden naar of de beklaagde voor zijn neus wel een rijbewijs heeft, klaagt politierechter Peter D'Hondt over de manier waarop de gegevens over verkeerscriminelen bijgehouden worden.  

'Door de wetsverandering gaat iemand die twintig of dertig keer betrapt wordt zonder rijbewijs of verzekering nog vrijuit'

En nu komt daar dus de nieuwe wetswijziging van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bovenop, die de strafdrempel voor de onmiddellijke aanhouding verhoogt. Een rechter kan die aanhouding bevelen bij het uitspreken van het vonnis. 

Vandaag kan zo'n onmiddellijke aanhouding vanaf één jaar gevangenisstraf, straks wordt dat minstens drie jaar, zo bericht De Standaard. Veel politierechters zien de onmiddellijke aanhouding nu als een belangrijk middel om op te treden tegen verkeerscriminelen, die ze doorgaans geen langdurige gevangenisstraf kunnen opleggen. Vaak gaat het hier over automobilisten, die rijden zonder rijbewijs of verzekering, maar ook over gevallen van overdreven snelheid, of rijden onder invloed. 

'Als we merken dat niets werkt, moeten we deze overtreders echt uit de maatschappij halen'
Politierechter Kathleen Stinckens

Een aantal bestuurders lapt de straffen die ze daar vandaag voor krijgen, zoals boetes of cursussen, aan hun laars. Doen ze dat meermaals, dan is een onmiddellijke aanhouding volgens de politierechters nodig. "Door de wetsverandering gaat iemand die twintig of dertig keer betrapt wordt zonder rijbewijs of verzekering nog vrijuit. Dat zo iemand kan blijven rijden, is echt dodelijk", zegt D'Hondt. 

Nepargument

"Ik denk dat ik de onmiddellijke aanhouding tien keer per jaar uitspreek", zegt  Stinckens. "Dat zijn dan mensen die vaak over de schreef gaan en ik doe dat alleen als we alle andere alternatieven al geprobeerd hebben. Als we merken dat niets werkt, moeten we deze overtreders echt uit de maatschappij halen."

Het kabinet-Geens redeneert dan weer dat de onmiddellijke aanhouding nu als een straf gebruikt wordt, terwijl dat volgens de de wet niet mag. "Het is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat iemand vlucht of feiten pleegt", klinkt het daar. 

'Dat men de onmiddellijke aanhouding nu terugschroeft, terwijl de bestraffing vaak al mank loopt, is echt niet goed voor de rechtsstaat'
Politierechter Peter D'Hondt

Maar volgens D'Hondt is dat een "nepargument". "De onmiddellijke aanhouding mag inderdaad niet gezien worden als een voorschot op de eigenlijke straf", zegt hij. "Maar nu is het een zeer efficiënt wapen als we merken dat een beklaagde zich aan zijn straf zal onttrekken. Dat men de onmiddellijke aanhouding nu terugschroeft, terwijl de bestraffing vaak al mank loopt, is echt niet goed voor de rechtsstaat."