Direct naar artikelinhoud
Golden Globes

‘The Shape of Water’ topfavoriet voor Golden Globes

‘The Shape of Water’ topfavoriet voor Golden Globes
Beeld AP

The Shape of Water, de romantische fantasyfilm van Guillermo Del Toro die eerder ook al de Gouden Leeuw in Venetië won, is met zeven nominaties de topfavoriet voor de Golden Globes. Op televisievlak is de HBO-reeks Big Little Lies de grote slokop met zes nominaties.

The Shape of Water vertelt het verhaal van Elisa (Sally Hawkins), een meisje dat in volle koude oorlog in een geheim overheidslab werkt en daar verliefd wordt op een amfibisch wezen (Richard Jenkins) dat er opgesloten zit. De film is genomineerd in de categorie beste film, beste muziek en beste script. Ook regisseur Del Toro kan in de prijzen vallen, net als acteurs Sally Hawkins, Richard Jenkins en Octavia Spencer. De Golden Globes worden elk jaar uitgereikt door de buitenlandse filmpers in Hollywood en worden door sommigen beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.

Concurrent

The Shape of Water dreigt een zware concurrent te hebben aan The Post. Die film van Steven Spielberg sleepte zes nominaties in de wacht. The Post, met Tom Hanks en Meryl Streep in de hoofdrollen, laat zien hoe de krant The Washington Post ondanks zware druk van president Nixon toch besliste om de gelekte Pentagon Papers in de krant te brengen. Ook Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, een film over een wanhopige moeder die gerechtigheid wil wanneer het onderzoek naar de moord op haar dochter stilvalt, is goed voor zes nominaties. 

Invalbeurt

All the Money in the World moet het dan weer doen met drie nominaties. De film was voorpaginanieuws toen regisseur Ridley Scott, in de nasleep van de #MeToo-klachten aan het adres van Kevin Spacey, besliste om die laatste uit de al helemaal gedraaide film weg te gommen. Spacey werd vervangen door Christopher Plummer en die deed dat blijkbaar goed, want zijn invalbeurt levert hem een Golden Globe-nominatie voor acteur in een bijrol op. 

In de categorie musical/comedy is Lady Bird met vier nominaties de grote favoriet. Op televisievlak is de favorietenrol dan weer weggelegd voor de  HBO-reeks Big Little Lies die zes nominaties in de wacht sleepte. Zowel Reese Whiterspoon als Nicole Kidman, de twee grootste namen uit de cast, maken kans op een Golden Globe als beste actrice. 

Wie uiteindelijk met de prijzen naar huis mag komen we op zondag 7 januari te weten.