© mia uydens

Hulpverleningszone Taxandria houdt indrukwekkende rampenoefening

De voormalige bowlinghal in het winkelcentrum van Breebos is een van de gebouwen die volgende week gesloopt worden. De perfecte opportuniteit voor de brandweer om samen met andere diensten een enorme oefening uit te voeren. Tientallen slachtoffers werden uit de brand gered, terwijl in het gemeentehuis de burgemeester het hoofd probeerde koel houden.

britt peeters

Een brand in een woonhuis, een verdachte persoon die probeert te vluchten, de ontdekking van een cannabisplantage, rookschade bij feestgangers in een verlaten bowling en medewerkers van een beenhouwerij die opgesloten raken in een koelcel: het gebeurde allemaal vrijdagavond in Rijkevorsel.

De hulpdiensten van hulpverleningszone Taxandria kwamen massaal ter plaatse op domein Breebos op de Merksplassesteenweg.

Tot in de puntjes uitgedacht

Wel 150 manschappen blusten vuur, brachten mensen in veiligheid, reanimeerden gewonden en coördineerden de omgeving. Ondertussen werd de crisiscel van de gemeente, het GCC, op de hoogte gehouden in het gemeentehuis van Rijkevorsel.

We mogen allemaal van geluk spreken: de ramp was volledig fictief. Het ging om een grootschalige brandweeroefening van Taxandria, waarbij acht van de elf brandweerposten en ook politiediensten, medische diensten, experten en de gemeente aan deelnamen. Het scenario werd tot in de puntjes uitgedacht.

“Om ons op een mogelijke ramp van dit kaliber voor te bereiden, moeten alles tot in detail nagespeeld worden”, legt Dave De Keyser, postoverste van brandweerpost Rijkevorsel uit. Hij bedacht mee het scenario. De noodsituatie begon in een woonhuis, en ontplooide zich verder tot de verlaten bowlinghal, en nadien de beenhouwerij. Overal werden slachtoffers, gespeeld door gemotiveerde figuranten, uit met rook volgeblazen ruimtes gesleurd, net zoals het hoort. De materialen in de cannabisplantage waren zelfs afkomstig van échte plantages.

“De officier van dienst heeft het bevel, en is niet op de hoogte van het scenario, net zoals de meesten op het terrein. De bevelhebber van elke dienst heeft wel een waarnemer die het scenario kent en toekijkt. Die waarnemers zijn officieren van andere zones. Achteraf wordt dan de hele ramp herbekeken en geanalyseerd.”

Zenuwslopende ervaring

Rijkevorsels burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) beleefde de oefening vanuit de crisiscel in het gemeentehuis, onder toeziend oog van onder andere zonecommandant Luc Faes. “Het was een heel zenuwslopende ervaring”, geeft ze toe. “Maar vooral heel leerrijk en zinvol.”

De oefening van vrijdag was de eerste grootschalige oefening sinds het ontstaan van de zone in 2017.

“Met de afbraak van de gebouwen op Breebos in zicht was het de ideale moment om zo’n oefening te organiseren”, legt Luc Faes uit. “In het begin was er chaos, zowel op het terrein als in het gemeentehuis. Maar we vonden vrij snel structuur in die chaos. We hopen dat we dit nooit hoeven meemaken, maar we zijn ons er wel van bewust dat het altijd kan. Voorbereiding is dus van alle belang.”