Burgemeester: koning wist Emmen te ontroeren met zijn woorden

Nieuws
Koning Willem-Alexander heeft veel inwoners van Emmen weten te ontroeren met de toespraak die hij aan het slot van zijn bezoek aan de Drentse stad hield. Dat stelde burgemeester Eric van Oosterhout zaterdag in het radioprogramma Met het oog op morgen. De burgervader blikte terug op Koningsdag.
anp
zondag 28 april 2024 om 02:02
Afbeelding
beeld anp

‘De koning sprak, net als ik, uit het hoofd’, vertelde Van Oosterhout. ‘We lieten ons inspireren door de wandeling die we hadden gemaakt door de stad. De koning zei hele mooie woorden over Emmen en maakte echt verbinding met Emmen. Dat vonden de mensen mooi. Veel mensen waren ook echt ontroerd.’

De koning zei in zijn dankwoord dat Emmen ‘een zaadje’ bij hem heeft geplant en dat de stad in Drenthe ‘een deel van mijn hart’ is geworden. ‘Dat iedere keer als ik terugkom in de provincie of in Emmen, dan zeg ik: hier kom ik weg’, zei hij, verwijzend naar het gelijknamige nummer van de Drentse zanger Daniël Lohues.

Burgemeester Van Oosterhout heeft sowieso veel lof voor de koninklijke familie en de manier waarop ze hun bezoek vormgaven. ‘Ik vind het heel knap hoe ze professioneel én informeel in contact kwamen met de bevolking’, stelde hij in Met het oog op morgen. ‘Ze zeiden zelf ook: het was hier ontspannen en relaxed.’

Prins Constantijn blikte zaterdag op LinkedIn terug op het bezoek aan de Drentse stad. De broer van koning Willem-Alexander zou het mooi vinden als Nederland elke dag van het jaar het koningsdaggevoel zou kunnen vasthouden. Constantijn noemt Koningsdag ‘Nederland op zijn best. De kinderen krijgen de ruimte, de regels schuiven we voor de vrijmarkt even opzij, we stappen de straat op, gaan met elkaar feesten, nemen onszelf niet zo serieus, er worden lintjes en complimenten uitgedeeld. We voelen ons net een beetje meer samen en zijn trots op ons land.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toezichthouder FAA: Boeing heeft 'lange weg' te gaan

Vliegtuigfabrikant Boeing heeft 'een lange weg' te gaan om de veiligheidsproblemen bij het concern op te lossen. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) gezegd.

Afbeelding

Ook tweede liberale EU-lijsttrekker ziet geen plaats meer voor VVD

Ook het tweede boegbeeld van de Europese liberalen wil van de VVD af nu die een regering vormt met de PVV. Sandro Gozi is blij dat zijn fractievoorzitter en mede-lijsttrekker Valérie Hayer daar na de verkiezingen meteen werk van maakt, zegt hij.

Afbeelding

Rechter: Gelderland mag wolf niet verstoren met paintballgeweer

De provincie Gelderland mag de wolf voorlopig niet afschrikken met een paintballgeweer op de Noord-Veluwe, zo heeft de rechter in Arnhem donderdag bepaald. In de zaak had de Faunabescherming bezwaar gemaakt tegen het voornemen de wolf op die manier te verstoren.

Afbeelding

Overleg partijen over premierschap eindigt in stilzwijgen

De partijleiders van de nieuwe coalitie zijn klaar met hun overleg met formateur Richard van Zwol over de invulling van het premierschap. Wat eruit is gekomen, is niet duidelijk.

Afbeelding

Storing met inloggen bij SNS Bank, RegioBank en ASN Bank

Klanten van SNS Bank, RegioBank en ASN Bank hebben te maken met een storing bij het inloggen en het internetbankieren. Dat bevestigt een woordvoerder van de Volksbank, het moederbedrijf van die merken, na veel meldingen over een probleem op de website allestoringen.nl.

Afbeelding

Doden door luchtaanvallen op Gaza-Stad

Israëlische luchtaanvallen donderdag op Gaza-Stad hebben 26 mensen het leven gekost, meldt de Civiele Beschermingsdienst in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder zijn een familiewoning en een moskee getroffen.