Dan toch geen hoorzitting met VRT-top in Vlaams Parlement, want N-VA en Vlaams Belang afwezig: “Aanfluiting”

VRT-CEO Frederik Delaplace© BELGA

Er komt dan toch geen hoorzitting met de VRT-top in het Vlaams Parlement. Meerderheidspartij N-VA en oppositiepartij Vlaams Belang bleven vrijdag afwezig voor een extra zitting van de commissie Media waardoor er geen quorum was en er dus niet gestemd kon worden over de vraag naar een hoorzitting.

jvh
Bron: BELGA

Donderdag was er een zoveelste incident rond de openbare omroep. Een nieuwe tv-reeks die bij de VRT in de maak is, ‘Knappe koppen’, zou er gekomen zijn in overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat ook instond voor de financiering. Het is niet het enige programma waar Vlaanderen geld voor vrijmaakt, maar volgens critici binnen de VRT is het op een brute manier doorgeduwd en is zo een grens overschreden. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zei in een reactie dat er geen indicatie is van politieke inmenging bij VRT-programma’s.

Het was zeker niet het eerste of enige incident van de laatste weken en maanden, denk maar aan de verhitte discussie over het schrappen van de documentairereeks over Bart De Pauw (‘Het proces dat niemand wou’). Oppositiepartijen Groen en Vooruit willen dan ook al langer dat de VRT-top en met name ceo Frederik Delaplace tekst en uitleg komen geven in het Vlaams Parlement. Maar vooral regeringspartij N-VA hield die boot af.

Geen hoorzitting

Ook een nieuwe poging om de VRT-top te sommeren, levert dus niets op. N-VA en Vlaams Belang daagden vrijdag niet op voor een extra zitting van de commissie Media, waardoor er niet voldoende parlementsleden waren om te stemmen. 

“Dit is een politieke kwestie, die we met de minister en niet met de CEO willen beslechten”, zegt Chris Janssens van Vlaams Belang. “Een hoorzitting met de CEO zou – op vraag van de VRT – ook achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden, en dat willen we niet.”

Bij Vooruit en Groen reageert men erg ontgoocheld. Commissievoorzitter Meyrem Almaci (Groen) spreekt van “een aanfluiting na de aaneenschakeling van problematische dossiers”. “Het is ook erg veelzeggend: wie niks te verbergen heeft, heeft niks te verliezen. De VRT verdient beter dan dit”, aldus Almaci.

“Ik ben ontsteld door de passieve obstructie die N-VA hier als enige meerderheidspartij voert”, vult Vooruit-parlementslid Katia Segers aan. “Wat drijft N-VA om deze hoorzitting tegen te houden? Wat drijft N-VA om het parlement te boycotten in haar controlefunctie? Zoveel zwaarwichtige zaken die de laatste tijd naar boven zijn gekomen over wat er aan de top van de VRT gebeurt en nog steeds is er geen reden om de CEO Delaplace in het parlement te horen?”, verzucht de Vooruit-politica.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen