De Belgische bende van BMC ontleed: kopman Greg Van Avermaet kan rekenen op kwartet landgenoten

© Photo News

Dat Greg Van Avermaet er de grote trom roert, weet u inmiddels. Maar Van Avermaet is lang niet de enige Belg bij BMC. Buiten Lotto-Soudal en Quick Step Floors telt geen WorldTourploeg zoveel landgenoten als het Amerikaanse BMC. Vijf stuks in totaal. In het Spaanse Denia stoomt al dat Belgisch talent zich klaar voor het nieuwe seizoen. We present you: de Belgische bende van BMC.

Wim Vos

Jürgen Roelandts (32): “Ik had moeite om sommige ploegmaats te herkennen”

© Photo News

Bij BMC sinds: Deze winter. “Afgelopen donderdag was de kennismaking met de ploeg. Wat op de eerste dag toch wennen was. Ik had moeite om sommige ploegmaats te herkennen. Op de fiets, geen probleem. Maar zonder fiets ken ik hun gezichten niet.”

U kent hem als: De man die negen jaar lang in het shirt van de Nationale Loterij reed. Met als hoogtepunt zijn Belgische titel in 2008. Had bij Lotto jarenlang een beschermde rol in de Vlaamse klassiekers, maar kon nooit een voorjaarswedstrijd winnen.

Zijn rol binnen BMC: Kwam op voorspraak van Greg Van Avermaet naar BMC. “Ik wilde er absoluut een Belg bij.” Roelandts moet de naar Sagan vertrokken Oss vervangen als luitenant van Van Avermaet in de Vlaamse klassiekers. “Dan was Jürgen een logische vervanger”, zegt BMC-baas Ochowicz. “Alleen al door zijn immense parcourskennis op Vlaamse wegen.”

Zegt zelf: “Je merkt meteen dat het allemaal wat groter is dan bij Lotto-Soudal. Alleen al het feit dat ze vier trainers voor 24 renners hebben. Bij Lotto werd je alleen door Energy Lab opgevolgd. Ook mijn rol gaat hier anders zijn. In de grote klassiekers zal het allemaal in dienst van Van Avermaet zijn. Vorig jaar zat Greg soms te snel geïsoleerd. Ik moet meegaan tot in de finales. Maar in andere wedstrijden – ik zeg maar wat: in Dwars door Vlaanderen – hoop ik toch een keer of twee mijn gang te kunnen gaan. En je weet maar nooit. Stijn Devolder reed bij Quick-Step ook in dienst van Boonen en hij won tweemaal de Ronde van Vlaanderen. Daarom zie ik het ook niet als een ‘opoffering’. In andere wedstrijden krijg ik misschien zelfs meer kansen.”

“Ik wil weer werken aan mijn tijdrit. Dat heb ik een tijdje verwaarloosd. En dan zit je nergens beter dan bij BMC, dé ploeg met tijdritspecialisten. Net zoals ik me mogelijk weer eens kan mengen in een spurt. Bij Lotto was het altijd in dienst van Greipel, terwijl BMC in de jongste Vuelta helemaal geen spurter had. Stel dat ik straks de Vuelta kan rijden. Waarom zou ik niet nog eens mijn kans wagen?”

Start het seizoen in: Ronde van Valencia, nadien volgt de Ronde van de Algarve.

Dylan Teuns (25): “Als ik dit kan aanhouden, zal Valverde minder ver wegrijden van mij”

© Photo News

Bij BMC sinds: 2015. Reed daarvoor reeds bij de opleidingsploeg van BMC.

U kent hem van: Die wonderzomer afgelopen seizoen. Na zijn zeer fraaie derde plaats in de Waalse Pijl in het voorjaar won hij in de zomer met de Ronde van Polen, Tour de Wallonie en de Arctic Race in Noorwegen plots drie rondes op rij. Wat hem tot dé Belgische revelatie van 2017 maakte.

Zijn rol binnen BMC: Wordt uitgespeeld als kopman in de Waalse klassiekers en zal zich ook vrijuit mogen testen in een grote ronde. Hoopt stiekem op de Tour, maar meer reëel is de Vuelta. Baas Jim Ochowicz: “Niemand, ook hijzelf niet, weet momenteel wat Dylan waard is in zo’n grote ronde. Daar zijn we benieuwd naar.”

Zegt zelf: “Voorlopig heb ik maar één hoofddoel: de klimklassiekers, en met name de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Mijn derde plaats in de Waalse Pijl dit jaar heeft bewezen dat dit mijn wedstrijden moeten zijn. Nog meer omdat ik na die lente vorig jaar alleen maar sterker ben geworden. Door die Giro die ik nadien gereden heb, door die hoogtestage. Toen ik in de Ronde van Wallonië won in Houffalize, duwde ik liefst veertig watt meer dan een paar maanden eerder op de Muur van Hoei. Als ik dat dit voorjaar kan aanhouden, zal Valverde al heel wat minder ver wegrijden van mij op de Muur van Hoei.”

“Aan een klassement in een grote ronde denk ik zelf nog niet. Ja, ik heb vorig jaar drie rondes gewonnen, maar dat waren er wel die helemaal op mijn lijf geschreven waren. Eenmaal we over echte cols spreken, weet ik niet of ik daar de capaciteiten voor heb. Wat niet betekent dat ik niet graag de Tour wil rijden. Ik ben er klaar voor. Alleen is het niet eenvoudig om een plek in de Tourselectie te veroveren bij BMC. En sowieso zal het dan altijd in dienst van Richie Porte zijn.”

Start seizoen in: Ronde van Dubai, vervolgens Ronde van de Algarve.

Nathan Van Hooydonck (22): “Ik kijk enorm uit naar de Omloop Het Nieuwsblad, door mijn nonkel, natuurlijk”

© Photo News

Bij BMC sinds: Juni vorig jaar, toen hij zijn debuut bij de profs maakte in de Ronde van Luxemburg. Reed daarvoor in de zopas opgedoekte jongerenploeg van BMC.

U kent hem als: Het ‘neefje’ van tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Edwig Van Hooydonck. Maar ook als één van de betere Belgische beloften van de jongste jaren en als de renner die na amper één maand als prof meteen vijfde werd op het BK in Antwerpen.

Zijn rol binnen BMC: “Leren, leren, leren”, aldus BMC-manager Jim Ochowicz. De ploeg ziet voor hem op lange termijn een grote toekomst weggelegd in de voorjaarsklassiekers. Reden waarom hij in zijn eerste volledige profjaar meteen op de shortlist staat voor de selectie voor de Ronde van Vlaanderen en Roubaix.

Zegt zelf: “Ik kijk nu al enorm uit naar de Omloop Het Nieuwsblad, zeker door die finale die ik ken van vroeger. Door mijn nonkel, natuurlijk. Eindelijk kan ik die finale zelf eens rijden. Een paar maanden geleden ben ik op het rondje Muur-Bosberg al een keertje gaan trainen. Al wordt het uiteraard een Omloop in dienst van Van Avermaet. Maar in andere, kleinere wedstrijden hoop ik dit jaar al eens mijn eigen koers te mogen rijden. Dan denk ik aan de GP Dénain, dit jaar met een tiental kasseistroken. Kwestie van mezelf eens te testen en beter te worden.”

“Dat blijft het hoofddoel dit jaar: sterker worden. Nu al merk ik dat ik na dat eerste half jaar bij de profs verbeterd ben. Het BK, de BinckBank Tour, Plouay: dat zijn lange wedstrijden en dan bleek meteen dat ik niet slechter werd met de afstand. Het heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Wat ik nu kan op training, kon ik een jaar geleden nog niet. De cijfers – mijn inspanningstesten, mijn wattages – bewijzen dat. Op dat vlak is het BK zelfs een ‘opluchting’ geweest, zeker richting buitenwereld. Een jaar geleden verschenen er artikels over de nieuwe Belgische talenten, zoals Jenthe Biermans en Piet Allegaert. Terecht. Maar mijn naam werd nooit genoemd.”

“Het zal wel mijn ego zijn, maar dan dacht ik altijd: Hela, ik kan ook wel keihard met de fiets rijden. Na het BK was ik daarom echt blij: Héhé, nu heeft iedereen tenminste gezien dat ik ook kan fietsen.”

Start seizoen in: Ronde van Dubai, vervolgens Ronde van de Algarve.

Loïc Vliegen (23): “Ik wil dit jaar de stap zetten die Dylan Teuns vorig jaar gezet heeft”

© Photo News

Bij BMC sinds: Juni 2015. Reed voordien al bij de opleidingsploeg van BMC.

U kent hem als: Het trainingsmaatje en de poulain van Philippe Gilbert toen die nog bij BMC reed.

Zijn rol bij BMC: Is een beetje onduidelijk. Zijn focus ligt vooralsnog op de Waalse klassiekers, maar ook voor de Vlaamse klassiekers staat hij steevast op de reservenlijst. Kan op zowat elk domein uit de voeten.

Zegt zelf: “Ik wil dit jaar de stap zetten die Dylan Teuns vorig jaar gezet heeft. De progressie die hij geboekt heeft, is voor mij een motivatie. Nog meer na mijn rotseizoen in 2017. Dat is grotendeels de mist ingegaan. Eerst door een ongelukkig programma, dan door een val in de Ronde van het Baskenland waar ik een gebroken staartbeen aan overhield – vaarwel Waals voorjaar – en tot slot door een zware griep in het najaar. Dat wil ik dit jaar allemaal uitvegen. Dylan mag de kopman zijn in de Waalse klassiekers, maar ik hoop toch op een beschermde rol. Zeker in een wedstrijd als de Brabantse Pijl. In 2016 was ik daar al bij de besten in koers. Waarom zou ik zo’n koers niet kunnen winnen?”

Start seizoen in: Ronde van Dubai, vervolgens Ronde van de Algarve.

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video