Beruchte sekteleider Charles Manson overleden

© REUTERS

© ap

© pn

© pn

thumbnail: null
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De tot levenslang veroordeelde massamoordenaar Charles Manson is overleden. De vroegere sekteleider was de voorbije maanden en jaren al meermaals met gezondheidsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd 83 jaar. Dat meldt de zus van zijn bekendste slachtoffer aan Amerikaanse media.

gjs, jvt

Het was Debra Tate, de zus van de door Manson vermoorde Sharon Tate, die maandagochtend Amerikaanse media op de hoogte bracht van het overlijden van de moordenaar. Dat komt niet echt als een verrassing, want de jongste tijd bracht Manson heel wat tijd in het ziekenhuis door. ‘Het is een kwestie van tijd voor hij sterft’, hadden dokters er eind vorige week nog over gezegd.

Lees ook: ‘Ik heb leren kiezen – tegen een verschrikkelijke prijs’

Moorden

Charles Manson was een ontspoorde kleine crimineel en would-be muzikant. Hij geloofde in ‘Helter Skelter’, een term die hij uit het gelijknamige liedje van de Beatles had gehaald. Helter Skelter was volgens hem een nakende rassenoorlog, die het einde van de wereld zou inluiden. Door onschuldige en prominente blanken te vermoorden, wilde hij die oorlog in gang zetten.

De goeroe van ‘The Family’, een sekte, zette in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 zijn leden ertoe aan zes mensen brutaal te vermoorden, onder wie de actrice Sharon Tate (zie foto) die op dat moment zwanger was. De volgende dag vermoordde de groep op al even beestachtige wijze nog een echtpaar, Leno en Rosemary LaBianca. Manson nam zelf niet deel aan de moordpartij maar oefende een grote invloed uit op zijn leden.

Hij en vier leden van zijn Family werden oorspronkelijk veroordeeld tot de doodstraf, maar die straf werd omgezet tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zit sinds 1971 in de gevangenis en zou pas in 2027 in aanmerking komen voor een vervroegde vrijlating.

Jeugd

Charles Manson kende een moeilijke jeugd. Zijn moeder was 16 jaar toen ze hem kreeg. Ze dronk en spendeerde veel tijd achter de tralies. In een pleeggezin vlotte het niet. Thuis was hij daarna niet meer welkom. Om te overleven op straat begon hij criminele activiteiten te ontwikkelen. Opmerkelijk is dat Manson er zelfs in de gevangenis nog in slaagde om volgers aan te trekken. In 2014 kreeg hij de toestemming om te trouwen met de 26-jarige Afton Elaine Burton, maar de huwelijkslicentie verviel nog voordat het huwelijk plaatsvond.

De nacht die Charles Manson berucht maakte

© Photo News

‘Je kan maar beter snel naar hier komen. Er ligt hier een dode man en er is overal bloed.’ Die oproep kwam op 9 augustus 1969 binnen bij de politie. De agenten troffen een gruwelijk tafereel aan in de woning van regisseur Roman Polanski en zijn echtgenote Sharon Tate. De actrice, op dat moment 8,5 maanden zwanger, lag net als vier anderen verminkt en levenloos op de grond. De ‘family’ van Charles Manson was verantwoordelijk.

Om 9.15 uur ’s ochtends zag de huishoudhulp van regisseur Roman Polanski en diens vrouw Sharon Tate, Winifred Chapman, een dode man liggen op de oprit van de woning van haar bazen in Los Angeles. In paniek liep ze naar de buren, die onmiddellijk de politie belden.

Regisseur Roman Polanski was op dat moment in Europa aan een film aan het werken. Omdat zijn 26-jarige echtgenote Sharon Tate toen al 8,5 maanden zwanger was, zat ze liever niet alleen in het grote huis. Dat was op 8 augustus niet anders: ze had familievrienden Jay Sebring, Wojciech Frykowski en Abigail Folger uitgenodigd.

Melcher

Helaas voor de vier had Charles Manson, sekteleider van een groep mensen die de ‘Family’ genoemd werd, een eitje te pellen met Terry Melcher. De producer had voor Polanski en Tate in de woning in Los Angeles gewoond en was in het vizier van Manson gekomen omdat hij geweigerd had om muziek op te nemen met de sekteleider.

Van de verhuizing wist Manson niets, dus stuurde hij in de vroege uurtjes vier leden van zijn ‘Family’ naar ‘de woning van Melcher’. Tex Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian en Patricia Krenwinkel kregen één niet mis te verstane opdracht mee: iedereen in het huis doden en liefst nog zo brutaal en gruwelijk mogelijk.

© Photo News

Student

De vier hadden zich op een afstand van de woning geparkeerd. Bij aankomst, even na middernacht, was Tex Watson meteen een telefoonpaal ingekropen. Om te vermijden dat de slachtoffers even later de hulpdiensten zouden kunnen bellen, sneed hij de telefoonkabels door, waarna de vier over het hek kropen om de woning in te kunnen.

Al snel leek het fout te lopen voor de daders toen ze wat verder op het domein de lichten van een wagen zagen aangaan. Watson stormde op de 18-jarige bestuurder Steven Parent af, een student die op bezoek was gegaan bij de conciërge van de woning. Eerst haalde hij uit met een mes, waarna hij de jongeman vier kogels door de borstkas joeg. Parent overleefde het niet.

‘Ik ben de duivel’

Kasabian zocht en vond een openstaand raam, waardoor de bende de woning betrad. De bestuurster bleef buiten op wacht staan. Binnen zag Watson meteen Frykowski slapend in een zetel zitten. De man aarzelde niet en gaf de slaper een fikse trap tegen het hoofd. ‘Ik ben de duivel’, zei Watson hem. ‘En ik ben hier om de zaken van de duivel te regelen.’

Atkins vond de drie andere aanwezigen in hun bed en nam hem mee naar de woonkamer. Tate en Sebring werden bij hun nek aan elkaar vastgebonden met een touw. De man protesteerde en probeerde de zwangere actrice te verdedigen. Watson schoot hem zonder aarzelen neer.

© Photo News

Hoogzwanger

De doodsbange Abigail Folger werd daarop meegenomen naar een slaapkamer, waar ze de indringers 70 dollar uit haar handtas gaf. Ze kreeg zeven messteken.

De aan zijn handen vastgebonden Frykowski was er intussen in geslaagd om zich los te maken. Hij viel Atkins aan en duwde het mes dat ze vasthield tegen haar benen. De man leek te kunnen ontkomen, maar op de oprit haalde Watson hem in en vermoordde hem met 51 messteken, slagen en geweerschoten.

Ook Folger leek ondanks die eerdere messteken te kunnen ontkomen. Ze ontsnapte aan Krenwinkel, maar bij het zwembad haalde die haar weer in. Ze werd op de grond gegooid en kreeg 28 messteken. Die overleefde ze niet.

In de woning was alleen de hoogzwangere Sharon Tate nog in leven. Atkins en Watson dienden haar 16 messteken toe. Een van haar borsten werd afgesneden en er werd een X gesneden op haar buik. Daarop verlieten de vier de woning, maar niet zonder met het bloed van Tate ‘pig’ op de voordeur te schrijven.

‘Oorlogsgebied’

De toegesnelde agenten troffen Tate en haar vrienden de volgende ochtend dood aan na de noodoproep van de buren. ‘Het leek wel oorlogsgebied’, vertelde een van de speurders destijds. ‘Zoveel bloed en gruwel was er.’

De volgende avond sloegen zes bendeleden en Manson zelf toe bij zakenman Leno La Blanca en zijn vrouw. Opnieuw werden de slachtoffers gruwelijk vermoord. Pas maanden later werden de moorden aan elkaar gelinkt en werden Manson en co opgepakt. De daders kregen allemaal een levenslange celstraf opgelegd.