© Dirk Kerstens

Actiegroep AXI roept op: “Eet dit jaar meer plastic”

Dagen zonder vlees of alcohol, AXI vzw heeft er schoon genoeg van. Vandaar de oproep om een jaar lang lekker veel plastic te eten. Een actie die uiteraard met een knipoog te nemen is.

Dominique Piedfort

AXI ontstond in 1992 in Dilbeek en zet in op afvalpreventie. Zo geeft de vzw cursussen aan de Vlaamse compostmeesters. De Antwerpse zetel bevindt zich in de Pijlstraat. Woordvoerder Luc De Rooms legt uit waarom we net meer plastic moeten eten.

“Die dagen zonder, dat is tegenwoordig een hype. Willen we ons daarbij wel aansluiten? Wat is de meerwaarde dan nog? Daarom zijn we ironisch gaan doordenken. Informatie over microplastics in onze voeding en over de plastic soep in de oceanen is er genoeg. Toch swingt de productie van plastic de pan uit.”

Te land, ter zee en in de lucht

“Meer plastic dan vis in de zee tegen 2050? Ik denk dat het zo lang niet duurt”, zegt De Rooms. “De mens is een gewoontedier. We maken bioplastics om plastic toch te kunnen behouden. Of zal Coca­- Cola volksgezondheid plots belangrijker gaan vinden dan zijn omzet? Waarom niet stoppen met vechten en daarom net oproepen tot het eten van meer plastic? Want voeding zonder plastic, dat hebben we de komende 500 jaar niet meer. Microplastic zit zelfs in de lucht die we inademen, mogelijk zelfs in ons drinkwater.”

Scheikundig ingenieur Sylwia Szwedo Furmanska kan dat wetenschappelijk duiden en vraagt zich af of plastic het nieuwe asbest zal worden.

Dagen met plastic loopt van 1 maart tot halverwege 6 april. 36,5 dagen, daar zit een boodschap achter.

“We willen in tien jaar komen tot een afgetraind spijsverteringsstelsel dat plastic aankan. Elke dag plastic kunnen eten, dan zijn we klaar voor de toekomst”, zei Jan Van Vaerenbergh, medewerker van AXI, vrijdagmiddag in Buurthuis De Buurt in Antwerpen-Noord. Het buurthuis doet mee aan de actie, samen met de ecosociale beweging Antwerpen Leefbaar en Conscious Crew Antwerpen, dat ijvert voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Hoe je een betere plasticeter wordt? Slurp bijvoorbeeld je soep leeg met een slobberende gerecycleerde fleecetrui aan. Plastic in de soep gegarandeerd. Of eet elke week lekker veel mosselen, garnalen en algen met flink wat zeezout, bronnen van microplastic. Kok Mon Meus – geen familie van – schotelt een lasagne van laagjes plastic voor. “Dat is toch meer iets voor de geoefende plasticeter. Dan moet je toch al een week of vier bezig zijn”, grapt Luc De Rooms.

Waarna vrijdag visdag werd afgesloten met het eten van de laatste nog niet in plastic voorverpakte vis. Dagen zonder vlees telde meer dan 100.000 deelnemers. Op hoeveel plasticeters De Rooms hoopt? “Goh, dat is zeer moeilijk te voorspellen.” (lacht)