Luister naar

Van de redactie: Onzorgvuldig

Nieuws
Sjirk Kuijper Sjirk Kuijper
zaterdag 17 februari 2018 om 03:00

Het Nederlands Dagblad heeft 14 september vorig jaar op ‘journalistiek onzorgvuldige wijze’ bericht over de Beahuis & Bloemenhovekliniek in Heemstede.

Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek, na beoordeling van een klacht van de kliniek tegen deze krant. We hebben als feit gepresenteerd dat Bloemenhove jarenlang fraudeerde met declaraties voor narcose. ­Terwijl dat in feite de aanklacht was van een aantal bronnen die we hadden geraadpleegd. Voorts hebben we Bloemenhove onvoldoende tijd gegeven om te reageren op deze zware aantijging. In onze pogingen om contact te leggen met de directie van de kliniek, hadden we meer moeten loslaten over de aard van het artikel dat in de maak was.

Wij nemen de Raad voor de Journalistiek zeer serieus, dus we ontkomen er niet aan deze conclusie ernstig te overwegen en er lessen uit te leren. We erkennen dat we het artikel nog een dag hadden kunnen laten liggen; daar was het niet slechter of minder actueel door geworden.

Al vanaf vrijdagmiddag 8 september lag er bij Bloemenhove een schriftelijk verzoek om een interview met de directie. We hadden ‘een aantal specifieke vragen’ over de werkwijze van Bloemenhove. Dat verzoek werd afgewezen. Alle verkeer dat daarop volgde, wees op een totale onwil om contact met ons aan te gaan. Zowel via de telefoon als via de mail kwamen we niet verder dan een ­algemeen mailadres en de ­receptioniste. Op 13 september hebben we haar rond lunchtijd telefonisch aangekondigd dat er een artikel in de maak was, dat we later die dag zouden mailen. Dat gebeurde om 16.56 uur, met de vraag om vóór 18.00 uur te reageren. Toen we niks hoorden, is het stuk zonder wederhoor gepubliceerd. Dat was overhaast.

Inhoudelijk is onze beschuldiging van fraude gebaseerd op de subsidieregeling voor abortusklinieken, zoals die van 2000 tot 2013 gold. Wij kunnen die regeling niet anders lezen, dan dat er bij zware sedatie (waarvoor narcosetoeslag mocht worden gedeclareerd) een anesthesioloog aanwezig moest zijn. Bij Casa en Bloemenhove was dat niet het geval. Onze lezing werd ­ondersteund door vijf getuigen: ­curator mr. M. Udink van de failliete Casa Klinieken; drie directeuren van ­andere abortusklinieken; en emeritus hoogleraar anesthesiologie prof. dr. J.T.A. Knape. Dat is zwaar geschut, maar zij zijn geen van allen onafhankelijke rechters. Knape heeft immers een geschil met de abortusartsen over de subsidienorm, en drie van de andere bronnen waren tevens concurrenten van ­Bloemenhove. Dus hadden we het oordeel ‘fraude’ veiliger als mening aan deze bronnen kunnen toeschrijven, dan dat we het zelf als vonnis voor onze rekening namen.

Het feit dat minister Schippers (Volksgezondheid) later die week in een brief aan de Kamer beaamde dat haar Inspectie jarenlang de (subsidie)norm niet had gehandhaafd, bevestigt onze taxatie van die norm. Maar die brief kenden we nog niet toen we publiceerden. Sterker nog: hij werd pas geschreven naar aanleiding van Kamervragen over onze artikelenreeks.

Bij deze bieden we Bloemenhove onze excuses aan, omdat we hun niet méér tijd gegeven hebben voor wederhoor. Voorts beamen we dat het oordeel ‘fraude’ aan de rechter toekomt, en tot die tijd slechts als mening c.q. aanklacht van derden zou moeten worden gepresenteerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.